Te simți captiv? Ești liber... să protestezi

Într-un interviu pentru IPN, liderul PD Vlad Plahotniuc declară că, ajunsă la aniversarea a 27-a, R. Moldova este „cu certitudine [...] un stat stabil, cu adevărat independent, un stat respectat și susținut de comunitatea internațională.” La întrebarea dacă e și captiv, Plahotniuc evită inițial să vorbească despre instituțiile statului (că, de fapt, la asta se referă noțiunea de „stat capturat”) și sugerează că oricine e liber să critice sau să protesteze dacă nu-i place de guvern. Iar dacă vorbim despre instituții, „totul se cunoaște prin comparație”, spune Plahotniuc: acum ele sunt cele mai independente și funcționale din istoria țării, deși încă nereformate pînă la capăt. De vină ar fi guvernele precedente și politicienii care acum se află în opoziție și în societatea civilă. Liderul PD continuă să insiste că cei care critică recenta reformă fiscală nu au studiat-o, pentru că există măsuri aparte care să prevină legalizarea banilor de proveniență dubioasă. În privința relațiilor externe, „noi am început deja să schimbăm paradigma”, spune Vlad Plahotniuc, sugerînd că guvernarea PD va face singură „curat în ogradă”.

Chestiunea cu schimbatul paradigmei în plan extern, în opinia analistului Vlad Țurcanu, vestește o apropiere a discursului PD de cel al PSRM, prin poziționarea ambelor drept partide „pro-stataliste”.

Totodată, Experții IPN au remarcat un aspect din interviu care e „verificabil sută la sută”. Vlad Plahotniuc declară că fluxul plecărilor din Moldova s-a redus din 2016, de cînd cu guvernarea PD. Adică, deja e mai bine. Însă, Experții IPN observă, mai întîi, că „a dori și a reuși să emigrezi sunt lucruri diferite”, iar un instrument mai precis de a măsura cum se descurcă un guvern sunt anume intențiile de emigrare. Mai ales, exprimate procentual față de numărul total al populației. „Anul 2018 încă nu s-a terminat, mai e 1/3 de an, dar deja peste 400 mii de moldoveni, aproximativ 13% din populația țării!, ar dori să imigreze în SUA. Care nici măcar nu e cea mai solicitată destinație, în comparație cu Rusia și UE”, remarcă Experții IPN, cu referire la datele programului american Green Card.

Puli svesteat

„Cartușe” nu e un cuvînt care se întîlnește des în presă. Dar iată că, după ce ieri s-au găsit 60 de cartușe asupra unui activist, astăzi se găsesc deja zeci de mii, alături de grenade, trotil și altă muniție, în trei raiduri SIS în Ocnița, Criuleni și Vulcănești. Practic, definițiile pentru nord, centru și sud. Printre muniții, SIS a găsit și un cartuș antitanc.Se investighează pentru a se stabili toate circumstanțele, persoanele implicate, precum și posibilitatea „existenței elementelor comune între acestea”. În noiembrie 2015, oamenii legii a reținut o „grupare paramilitară” care chipurile a încercat să preia puterea cu forța și să reîntoarcă Odesa Moldovei. Ultima dată cînd am verificat, 7 din cei 13 presupuși teroriști de la Bălți au scăpat cu amenzi de 10 mii de lei. Just sayin’

No pasaran

Poliția de frontieră va acorda atenție sporită față de persoanele sosite din Ucraina și România, preponderent copii, în contextul codului portocaliu de rujeolă. Dacă vor fi identificați călători cu simptome de pojar, aceștia vor fi plasați în izolatoare și supuși unui examen medical. Se vor preleva probe biologice pentru o diagnosticare rapidă. Șapte țări din Europa au înregistrat focare de rujeolă în acest an, între care Franța, Italia, Federația Rusă și Ucraina. Aceasta din urmă a fost afectată cel mai mult, cu peste 23 de mii îmbolnăviri din totalul de 41 de mii din toată Europa. Se presupune că focarele prezente acum în Moldova au fost importate din Ucraina la începutul lui august.

De plouă, de bate vîntul

Vitezomanii vor fi vînați cu radare de tip nou, care au fost prezentate astăzi într-un eveniment public. Noile dispozitive permit măsurarea vitezei și pe timp de noapte, ploaie sau ceață. Primul tip de radare se va monta în mașini-capcană, iar vitezomanii vor fi înștiințați ulterior prin scrisori. Al doilea tip permite fixarea vitezei din mers (atît pe sens, cît și pe contrasens), vor fi instalate în mașinile poliției cu girofar, iar vitezomanii vor fi trași pe dreapta. Al treilea tip - cel mai nou și cel mai scump, de 15 mii de euro bucata - va prinde vitezomanii de la o distanță de pînă la 1.2 km.

Bonusic

Dacă ați interpretat declarațiile de mai sus ale domnului Plahotniuc ca pe un îndemn de a ieși la protest duminica asta, vedeți aici un ghid cum se poate protesta pașnic și în condiții sigure.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.