Primii la corupție?

CNA a descoperit în primul trimestru al anului 477 de infracțiuni specifice, majoritatea clasificate drept grave și deosebit de grave. Potrivit CNA, cele mai multe infracțiuni de corupție au fost depistate în sectorul public, iar primarii și viceprimarii sunt cel mai des implicați în acte de corupție: 42 la număr, față de 1 procuror, de exemplu. Vedeți aici și alte statistici.

În cu totul altă ordine de idei, tocmai 713 primari din cei circa 900 existenți în Moldova semnau săptămîna trecută o scrisoare deschisă în care criticau rezoluția dură a PE și lăudau „dragostea de țară și patriotismul liderilor politici din Republica Moldova”.

Amenințarea jigodiilor

Agora scrie că Procuratura Generală s-a autosesizat în privința amenințărilor formulate de Ilan Șor la adresa jurnaliștilor. Jurnaliștii care s-au simțit amenințați sunt îndemnați să depună plîngeri, cum este asta, de exemplu. După protestul de vineri, primarul de Orhei a postat un video în care a amenințat că „jigodiile” care scriu „scîrboșenii” vor fi pedepsite după ce Partidul Șor va accede la guvernare.

Salarii la înălțime

Angajații din cel puțin 10 companii de stat au avut în 2017 cîștiguri lunare medii brute de peste 13.000 de lei (650 euro), de două ori și ceva mai mari decît salariul mediu pe economie, relevă Mold-street, cu referire la un raport al Agenției Proprietății Publice. Top 3 companii cu cele mai mari salarii sunt MoldATSA (controlul traficului aerian), Air Moldova și Moldova Gaz, care au plătit salarii medii între 25.020 și 19.190 de lei pe lună. Vedeți aici graficul celor mai grase salarii din 15 companii (cu capital) de stat.

Ricoșeul ruletei rusești

Într-un editorial pentru IPN, Dionis Cenușa remarcă: „Brusc, în pofida luptei cu propaganda rusească și a intensificării cererii de retragere a forțelor ruse din regiunea transnistreană în cadrul ONU, liderii PDM manifestă un interes pentru a îmbunătăți dialogul cu autoritățile ruse (Publika, 19 Iulie 2018).” Politologul sugerează că în acest mod democrații încearcă să-i facă geloși pe europeni și să obțină o înmuiere a atitudinii după ultimele derapaje democratice de la Chișinău. Dar pentru că bluful ar putea ricoșa, se „mărește probabilitatea formării unei coaliții de guvernare cu o politică externă cel puțin multi-vectorială, dacă nu pro-rusă, după viitoarele alegeri parlamentare”.

Ministrul vs premierul Gaburici

Ministrul Chiril Gaburici a declarat că economia Moldovei trece acum printr-o „criză de maturitate”, iar statul trebuie să fie mai deschis investițiilor pentru a o depăși. Experții IPN contrapun acestei declarații un document din 2015, numit „Note informative din partea partenerilor de dezvoltare”, în care respectivii parteneri îi atrag atenția pe-atunci-premierului Gaburici că pentru un mediu de investiții favorabil e nevoie de o justiție echitabilă și independentă. „În acord total cu aceste constatări ale partenerilor de dezvoltare, premierul Gaburici și-a prezentat demisia din funcție după ce constatase că pledoariile sale publice pentru depolitizare instituțiilor de drept și de reglementare au fost ignorate. Mai mult, el acuzase atunci că lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului se datorează faptului că instituțiile respective erau controlate politic.” Citiți mai multe în articolul intitulat „Economie matură cu infrastructură dezvoltată pentru transport cu centuri de siguranță”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.