Promisiuni la pachet

Ziarul de Gardă a publicat un rezumat al promisiunilor electorale făcute pînă acum de candidații la primăria capitalei. Drumuri mai bune, mijloace de transport noi, lupta cu corupția din primărie sunt printre cele mai populare făgăduieli. Candidații mai promit: o centrală electrică pentru gazele românești (Valeriu Munteanu, PL), 5 miliarde de euro de investiții „din și prin România” (Constantin Codreanu, PUN), un oraș smart cu servicii și aplicații electronice (Ion Ceban, PSRM) sau magazine/farmacii/locuințe sociale (Reghina Apostolova, Partidul Șor).

Cumnata de raion

Moldova Curată scrie că Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina, Eleonora Graur, și-a cumpărat în 2016 o pensiune montană pentru 50 de oaspeți în județul Suceava din România. Deși e doar o bugetară, Alexandra a găsit bani și pentru a face donații Partidului Democrat. Potrivit surselor celor de la Moldova Curată, proprietara reală a pensiunii e însăși Eleonora Graur, care e și vicepreședinte PDM.

Raport american

Potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Moldova în 2017, corupția în justiție, tortura în penitenciare, aresturile oponenților politici și îngrădirea libertății presei sunt principalele probleme ale țării. Cazurile scoase în evidență de americani sunt moartea lui Andrei Braguța în închisoare, dosarele penale împotriva grupului Petrenco, interogarea jurnalistei Mariana Rață și lipsa de transparență în dosarul lui Vlad Filat.

Curtea reversibilă

Într-un interviu pentru Europa Liberă, directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, atrage atenția la practica Curții Supreme de Justiție de a-și anula propriile hotărîri care, teoretic, ar trebui să fie ireversibile. Gribincea spune că asta scade încrederea în justiție, mai ales că unele dintre aceste hotărîri vizează persoane sus-puse. Mai rău, Moldova a fost condamnat la CEDO de cîteva ori pentru astfel de practici.

Palatul Plahotniuc

Newsmaker scrie despre cum democrații lui Vlad Plahotniuc și-au amenajat cartierul după mutarea în vechiul sediu PCRM. După ce au instalat mai multe bariere pentru a se izola de nedoriți, democrații s-au trezit incomodați de sediul Judecătoriei Chișinău, care se afla în vecinătate. La scurt timp, judecătoria a fost mutată în clădirea Ministerului Agriculturii. Pentru confort deplin, PDM și-a tras și o parcare pe o parcelă deținută de Procuratura Generală.

Drumul fără început

Serghei Polișciuc, șeful Administrației de Stat a Drumurilor, a spus că drumul de ocolire la Comrat ar putea fi gata pînă în 2021. Mold-Street scrie că proiectul include, de fapt, și drumuri de ocolire la Vulcănești și Slobozia Mare, precum și un segment între Porumbrei și Cimișlia. Deși a fost anunțat încă în 2013, după 5 ani de promisiuni, lucrările încă nu au început, iar licitația nu a fost finalizată. Finanțarea pentru proiect ar urma să vină de la BERD și BEI, fiind evaluată la 1,45 miliarde de lei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.