Mai indemnizați, măi

Chiar dacă pleacă cu scandal din sistemul de justiție, foștii judecători CSJ Ion Druță și Oleg Sternioală nu pleacă cu mîna goală. Potrivit ZdG, aceștia s-au ales cu indemnizații unice de concediere grase: Ion Druță – 356 mii lei, iar Oleg Sternioală – 240 mii lei (ce-i drept, sumele sunt impozabile). În declarația lor de avere pe ultimul an, Ion Druță a indicat suma de 894,7 mii de lei, iar Oleg Sternioală – 434,7 mii lei. Deși investigațiile jurnalistice sugerează că ambii magistrați au uitat să mai indice cîte ceva. Ambii judecători au deschise pe numele lor dosare penale, Druță – pentru îmbogățire ilicită, iar Sternioală – pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Nesecata corupție

Moldova a coborît trei trepte în clasamentul anual al Transparency International „Indicele Percepției Corupției,” situîndu-se acum pe locul 120 din 180 de țări și regiuni analizate. După picarea „alianței situaționale”, prioritățile privind adoptarea legilor menite să demonteze regimul oligarhic s-au schimbat imediat, se spune în raportul TI. Investigarea fraudei bancare, la fel ca și recuperarea banilor, a stagnat, iar reforma veritabilă a întregului sistem judiciar întîrzie să apară.

Apropo de investigarea fraudei bancare. Fără a da vreun nume, Procuratura Generală a confirmat faptul că există procese penale împotriva mai multor procurori sus-puși care ar fi prejudiciat mersul anchetei în dosarul miliardului și altor infracțiuni. Avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Crețu, a declarat miercuri că procurorii Adriana Bețișor și Andrei Băeșu sunt printre cei cercetați penal. În plîngerea pe care Platon a depus-o la PG încă în noiembrie 2019, se spune că cei doi au tăinuit fapte care-i incriminau pe Șor și Plahotniuc în dosarul miliardului.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a evitat să comenteze despre Bețișor și Băeșu, în schimb a promis să verifice averile adjunctului său Ruslan Popov, după ce o proaspătă investigație jurnalistică a arătat că acesta ar deține o livadă de peste 100 ha în coasta Chișinăului. Apoi PG a precizat într-un comunicat că verificarea va fi efectuată de ANI, notorie pentru faptul că n-a descoperit niciun caz de rezonanță. Însuși Popov se apără spunînd că livada e de 5 ori mai mică decît se pretinde, că nu-i aparține și că a fost cumpărată pe banii agonisiți de maică-sa și fratele său care au lucrat în Italia. În privința altor averi, Popov spune că socrii săi au agonisit bani din agrobusiness în Ucraina înainte de a se muta în Moldova.

Stoianoglo a mai anunțat că săptămîna viitoare vor porni proceduri disciplinare în privința fostului șef interimar al PCCOCS Dorin Compan, ca urmare a inspecției la procuraturile specializate. O formalitate, Consiliul Superior al Procuraturii a aprobat joi suspendarea din funcție al șefului Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, aflat acum în arest.

Sondaj cu apă rece

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede PSRM (29%), PAS (21%), și PDM (10%), iar restul formațiunilor nu ar trece pragul electoral, potrivit unui sondaj IRI/Magenta. 56% din respondenți susțin puternic sau într-o oarecare măsură integrarea europeană.

Dar probabil cea mai mare curiozitate a acestui sondaj e faptul că Maia Sandu îl egalează pe Igor Dodon la capitolul încrederii în politicieni, cu 24%, iar Andrei Năstase e pe locul trei, cu 13%. Sociologul Doru Petruți, de la compania concurentă [imas], sugerează că autorii sondajului au trișat: rugînd respondenții să numească cel mai de încredere politician (unul), Magenta a acceptat trei nume. Asta pentru a obține în sumă un scor mai favorabil pentru Maia Sandu, sugerează Petruți. Dacă asta e explicația, nu e clar de ce această sumare de răspunsuri nu l-a favorizat și pe Igor Dodon, de exemplu.

Băieții de la avioane

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu are (cel puțin un) dosar penal, intentat de fostul interimar de la PG, Dumitru Robu, cam trei luni în urmă. Despre asta a anunțat actualul procuror-șef Stoianoglo, adăugînd că nu știe încă despre ce e dosarul și că nici nu vrea să se amestece, pentru că acesta e instrumentat de PA. Deocamdată, spune Stoianoglo, nimeni nu intenționează să-l rețină pe deputat. Anterior, Sîrbu spunea că are două dosare, unul din ele fiind legat de presupusul puci anticonstituțional din iunie 2019.

„Dacă sincer, nu vă pot da un răspuns exact și chiar nu mai țin minte, dacă sincer,” S. Sîrbu

Deputatul Sîrbu a mai apărut joi în știri în legătură cu o fotografie, în care acesta și colegul său de fracțiune Andrian Candu apar zîmbind alături de magnatul Nat Rothschild, cu un elicopter personal și peisaj mediteranean pe fundal. Întrebat de ZdG dacă întrevederea a avut loc înainte sau după ce Rothschild a preluat Avia Invest, Sîrbu a spus că nu ține minte. „Poate, la general.” Rugat să spună despre ce s-a discutat totuși, deputatul a zis „poate mai tîrziu.” În decembrie, Rothschild a anunțat că renunță la consesiunea asupra Aeroportului Chișinău în favoarea miliardarului rus Andrei Goncearenko.

Între timp, investitorii de la Air Moldova cer să fie încetate „presiunile politice” asupra companiei. Civil Aviation Group spune că a achitat peste 80% din datoriile companiei și chiar penalități care nu erau prevăzute în contractul de privatizare. Miercuri președintele Igor Dodon a spus că deși investitorii au achitat o mare parte din datorii, aceștia au făcut alte datorii între timp, iar balanța rămîne aproximativ aceeași. CAG numește asta restructurare a datoriilor. La acuzația că privatiatorul nu a băgat investiții proprii în companie, ci doar bani cîștigați din afacerea propriu-zisă, CAG răspunde că nici statul nu și-a respectat promisiunea să contribuie la majorarea capitalului statutar.

Big bro

Primarul capitalei Ion Ceban a inspectat joi stația de epurare și a constatat că s-au îndeplinit doar 25% din lucrările necesare pentru ca la vară să nu pută iar. Proiectul de reabilitare, în valoare de €24 mln, e finanțat de donatori externi. „Ori e vorba de administrarea proastă a instituției, sau despre rea-intenție.” Mai în glumă, mai în serios, Ceban le-a poruncit celor din conducerea Apă-Canal să se mute la stație pînă la finalizarea lucrărilor. Vor mai fi instalate și camere pentru a monitoriza procesul.

În căutarea candidatului

Mihai Druță, candidatul propus de PDA circumscripția Hîncești, a decis să se retragă. „Din păcate, numele meu a fost rostit în spațiul public în calitate de posibil candidat electoral comun până la încheierea unei înțelegeri între partidele pro-europene și cele unioniste,” a explicat Druță, spunînd că miza pe sprijinul PAS și a cel puțin 2 partide unioniste. „Ar fi un pas necugetat cu urmări electorale dezastruoase, atât la Hâncești, în primăvară, cât și în întreaga republică, spre sfârșitul anului…Nu doresc și nu voi participa în niciun mod la fărâmițarea electoratului.”

Între timp, PLDM l-a desemnat pe juristul Anatolie Postolachi, un hînceștean, să reprezinte partidul în alegerile din circumscripție. Anterior, au fost desemnați Olesea Stamate (PAS), Dorin Chirtoacă (Mișcarea „Unirea”), Ștefan Gațcan (PSRM), Vitalie Balinschi (PȘor) și Vlad Țurcanu (PUN).

De asemenea, Andrei Năstase a declarat că nu exclude că va candida la prezidențiale din partea PDA, dar că partidul său în continuare caută candidatul comul apolitic.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.