Stabilitate magistrală

Victor Micu a fost reconfirmat în funcția de șef al Consiliului Superior al Magistraturii. Micu a fost unicul candidat și a fost votat în unanimitate de 11 membri ai CSM prezenți la ședință. Noul vechi șef a promis că CSM nu va fi influențat de politicieni.

Pețitorii PDM-PSRM

Socialistul Vladimir Țurcan spune că nu exclude o alianță PSRM-PDM după alegeri „în interestul statului”, însă crede că o astfel de coaliție ar fi posibilă doar dacă Vlad Plahotniuc va părăsi PDM-ul. De cealaltă parte, purtătorul de cuvînt al democraților, Vitalie Gamurari, nu exclude nici el o colaborare, evident - tot în interesele statului, însă crede că un „ultimatum” precum schimbarea liderului partidului nu este realistă.

Bad Moody’s

Agenția de rating financiar Moody’s a menținut același rating de credit pentru Moldova - B3 stabil, o cotație destul de proastă care indică puterea economică scăzută, instituțiile slabe și vulnerabilitatea țării față de șocuri externe. Raportul Moody’s mai evidențiază probleme precum corupția, dependența de remitențe și vulnerabilitatea sectorului agricol față de schimbările de climă.

Interviu cu Plahotniuc

Vlad Plahotniuc a oferit un interviu pentru deschide.md, în care acuză din nou Rusia de hărțuire politică prin intermediul dosarelor penale și a plîngerilor la Interpol, o critică (fără a o numi) pe Maia Sandu pentru că dezunește dreapta și pentru că partidul ei ar avea legături cu serviciile secrete ruse, spune că-i va fi dor de GBC după mutarea într-un nou sediu și că Dodon nu poate fi suspendat fiindcă asta îi va crește ratingul.

Limba liberală

Liberalii vor sesiza Curtea Constituțională pentru a anula statutul de limbă de comunicare interetnică al limbii ruse. Ei spun că această funcție trebuie să aparțină limbii oficiale de stat - limba română. Liberalii mai argumentează că statul cheltuie anual milioane de lei pentru traducerea actelor oficiale în rusă și că acest statut privilegiat al limbii ruse discriminează alte minorități naționale.

Jurnalism în pustiu

Un studiu realizat de API și Moldova Curată arată că majoritatea investigațiilor jurnalistice nu au trezit nicio reacție din partea autorităților. Dimpotrivă, cea mai mare parte a funcționarilor vizați în investigații continuă să lucreze sau chiar au fost promovați. Organele responsabile nu reacționează mai ales atunci cînd sunt afectate interesele guvernării, dar își fac datoria atunci cînd persoanele investigate nu sunt apropiate cercurilor de la guvernare.

Aeroportul cenzurii

Încă doi jurnaliști ruși au fost astăzi opriți la aeroport în Chișinău și trimiși înapoi. Ei sunt ultimii într-un șir lung de jurnaliști ruși cărora nu li s-a permis să intre în țară. Cazul anterior fusese cel al Iradei Zeinalova, săptămîna trecută, care a realizat totuși un reportaj manipulator despre Moldova. Atît în cazul ei, cît și azi, mai multe ONG-uri de media au cerut autorităților să asigure libera circulație a jurnaliștilor și să investigheze motivele pentru care nu li s-a permis să intre în Moldova.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.