Reformă în acte

Parlamentul a votat azi în primă lectură un proiect care elimină grupa sangvină și naționalitatea din actele de identitate. Totodată, termenul de valabilitate al pașapoartelor pentru cei trecuți de 16 ani va fi prelungit de la 7 la 10 ani. Proiectul a fost prezentat de kickboxerul-deputat PDM Constantin Țuțu.

Butonul furat

Transparency International Moldova a publicat o analiză despre „butonul roșu” de la CNA și BNM și despre condițiile premergătoare spălătoriei rusești de bani și furtului miliardului. Primele tentative de a limita capacitatea autorităților de a bloca tranzacțiile suspecte ar fi început cu Oleg Reidman pe timpul guvernării comuniste. „Butonul roșu” a fost însă efectiv dezactivat abia între 2010 și 2014, cu ajutorul Parlamentului și a Curții Constituționale. Eforturi deosebite în acest sens au depus deputații Valeriu Guma (PDM) și Valentin Chepteni (AMN). Experții TI Moldova spun că totuși autoritățile aveau suficiente pîrghii pentru a opri fraudele.

Președinție de milioane

Lucrările de reparație a Parlamentului vor costa 7 milioane de euro, care vor fi donați de Turcia. Banii vor fi plătiți direct unei companii turcești de către guvernul de la Ankara. Președintele Igor Dodon spune că acesta este rezultatul unei înțelegeri la care a ajuns cu Recep Tayyip Erdoğan și că turcii nu cer nimic în schimbul ajutorului. Dodon speră că lucrările vor fi gata pînă în august, de Ziua Independenței, și că Erdoğan va vizita Moldova cu aceea ocazie.

Expertiză de integritate

Promo-Lex spune că inițiativa democraților de a introduce certificate obligatorii de integritate pentru candidații la funcții publice are mai multe probleme. Experții spun că în 2015 au fost aproape 68,000 de candidați la funcții elective, iar ANI nu are în prezent capacitatea de a procesa atîtea cereri. Promo-Lex sugerează că documentul ar trebui eliberat și în regim online. Totodată, ar trebui specificat caracterul său public, pentru a nu rămîne un document secret comunicat doar între instituții. Nu e clar nici efectul juridic al acestui certificat: dacă se eliberează indiferent de informațiile conținute sau dacă el nu va fi emis deloc candidaților cu probleme.

Divide et impera

Socialistul Bogdan Țîrdea scrie pe blogul său că Maia Sandu s-a înțeles cu americanii că, după alegeri, va face coaliție cu democrații și îl va împinge deoparte pe Andrei Năstase. De cealaltă parte, portalul afiliat PDM-ului telegraph.md preia un material de la tribuna.md, potrivit căruia Năstase trebuie să candideze la primăria Chișinăului indiferent de sprijinul lui Sandu.

Dor de Duca

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și-a dat astăzi demisia după 17 ani la cîrma AȘM. În tot acest timp, Duca a fost membru din oficiu al tuturor guvernelor care s-au perindat - de la comuniști pînă la democrați. Premierul Pavel Filip i-a înmînat Diploma de gradul I a Guvernului.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.