Shuffle/repeat

Premierul Pavel Filip a înaintat încă o dată președintelui Igor Dodon candidaturile noilor miniștri. Șeful statului le-a respins prima dată însă, potrivit unei decizii precedente a Curții Constituționale, e obligat să le accepte a doua oară. Dodon spune că unii dintre candidați au fost implicați în frauda miliardului. De cealaltă parte, Vlad Plahotniuc spune că nume ca Leancă, Gaburici sau Tănase au fost alese pentru notorietatea și profesionalismul lor.

Anticipînd funcția de vicepremier pentru integrare europeană, Iurie Leancă și-a dat azi demisia din funcția de vicepreședinte al Parlamentului, iar în locul său a fost numit colegul său popular-european, Valeriu Ghilețchi.

Reacții la Kroll 2

Ilan Șor a criticat raportul Kroll 2 și a anunțat că va da compania în judecată la Londra. Potrivit lui, Kroll a fost angajată să găsească un țap ispășitor. Mihai Ghimpu s-a arătat nemulțumit că sinteza raportului e în engleză și a numit-o „o sfidare a limbii române”. Totodată, el spune că noul text nu lămurește nimic și că va cere ajutorul autorităților din SUA.

Lidera PAS, Maia Sandu, crede că autoritățile nu au publicat întreg raportul, ci doar o sinteză, anume pentru a păstra secrete numele celor care au contribuit la furt. Sandu i-a acuzat din nou pe Andrian Candu, pe guvernatorul BNM de atunci Dorin Drăguțan și procurorul general din acea perioadă Corneliu Gurin că ar fi tolerat frauda.

Reprezentații Kroll vor veni la Chișinău în ianuarie și spun că vor oferi date operative confidențiale doar procurorului general.

Parlament econom

Între timp, speakerul Andrian Candu a „profitat de ocazie” pentru a propune o reformă a Parlamentului. Aparent încîntat de reforma guvernului, Candu vrea să reducă numărul de angajați ai legislativului și să economisească 35 de milioane de lei anual.

Șefa aparatului

Parlamentul a decis ieri că pretorii vor fi persoane cu demnitate publică, ceea ce înseamnă că primarul general îi va putea numi și demite după bunul plac. De aceste modificări va beneficia primărița interimară Silvia Radu. Aceeași lege îi va permite să-și formeze un cabinet al primarului. Deputata PDM spune că primărița are nevoie de un „aparat de lucru” care s-o ajute să-și îndeplinească angajamentele față de orășeni.

Un Pettit désappointement

Ambasadorul SUA, James Pettit, spune că opinia Comisiei de la Veneția despre sistemul mixt a fost clară - nu e potrivit pentru Moldova. Mai mult, adoptarea acestei reforme și ignorarea opiniei Comisiei „i-a dezamăgit pe mulți”, inclusiv SUA. Diplomatul spune că „un Guvern care a semnat un Acord de Asociere cu UE trebuie să asculte foarte atent recomandările diferitor instituţii europene”.

Reintegrare civilă

Parlamentul a votat azi pentru recunoașterea actelor de stare civilă emise în regiunea separatistă. Mai exact, aceste acte pot fi confirmate în dreapta Nistrului prin eliberarea unor acte emise de către autoritățile constituționale, însă doar dacă au fost inițial întocmite în condiții identice cu cele cerute de legile moldovenești.

Chișinău, ai buget

Consilierii municipali au adoptat azi în lectură finală bugetul Chișinăului pentru 2018: venituri de 3,75 miliarde de lei și cheltuieli de peste 4 miliarde. Consiliul speră să acopere deficitul de 290 de milioane prin împrumuturi externe și vînzarea de apartamente. Față de prima lectură, s-au alocat mai mulți bani pentru grădinițe și compensații la caldură pentru familiile vulnerabile.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.