Ce se mai aude?

Șeful comisiei securitate din Parlament, Chiril Moțpan, a prezentat azi presei o listă de persoane care ar fi fost interceptate și filate ilegal începînd cu 2016 (nu e clar pînă cînd). Urmăririle ar fi fost efectuate de „poliția politică”, desființată între timp de ex-ministrul de interne Andrei Năstase, și coordonate de Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef-adjunct al Poliției. În listă se regăsesc politicieni, jurnaliști, membri ai societății civile, ONG-uri întregi și chiar organizații internaționale, cum ar fi International Republican Institute sau National Democratic Institute. Lista va fi dusă la Procuratură, care deja se ocupă de o listă mai veche cu persoane interceptate scoasă la iveală de Rise.

Deputatul Moțpan, care e și secretar general al PDA, nu a spus de la cine a primit informația. Lista, însă, e un pic ciudată. În primul rînd, mulți din listă sunt identificați ca susținători ai PDA (nu și ai altor partide de opoziție, de exemplu). Apoi, cel puțin o fotografie-portret din dreptul numelui persoanelor spionate e din octombrie anul ăsta, deci de după desființarea „poliției politice”. Moțpan a explicat pentru NM că a prezentat presei lista exact așa cum a primit-o și nu el a dat calificativele. În tot cazul, procurorul-șef interimar Dumitru Robu a declarat că informația va fi verificată.

Ne solidarizăm cu mesajul comunității jurnalistice privind necesitatea unei anchete obiective, dar și privind necesitatea operării cu informații verificate.

Pașaport pentru nașul

Președintele comisiei securitate Chiril Moțpan a mai afirmat că Vlad Plahotniuc și consilierul său Serghei Iaralov au obținut identități duble în MD pe vremea cînd șef la Agenția Servicii Publice era finul de cununie al oligarhului. Asta ar putea explica cum cei doi, dar și Ilan Șor, au reușit să se strecoare din Moldova. Procuratura a anunțat că un dosar penal, privind identitatea dublă moldovenească a lui Plahotniuc, a fost inițiat încă pe 29 octombrie. Cauza penală a fost pornită în baza articolului privind abuzul în serviciu în interesul unui grup criminal, dar procuratura n-a precizat cine sunt bănuiții.

De unde vin gazele

DW scrie că R. Moldova rămîne dependentă sută la sută de tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina (tranzit care ar putea fi sistat, dacă cele două țări nu ajung la o înțelegere), iar alternative de aprovizionare sunt doar pe hîrtie. Ceva gaz ar putea veni prin nord, din rezervele ucrainene. Din sud, guvernul se laudă cu alternativa prin Bulgaria. Însă potrivit expertului în energetică Sergiu Tofilat, pentru ca asta să se întîmple, Bulgaria trebuie să facă niște modernizări la rețea, la fel ca și Moldovatransgaz. Expertul afirmă că nu există comunicare din partea Ministerului Economiei și Infrastructurii în privința acestor lucruri. Dar chiar dacă se reușesc toate lucrările, Tofilat se întreabă: „În Balcani există gaz ca să îl cumpărăm? Pentru că și Bulgaria și România importă.” Mai mult, acum Moldova cumpără 70% din electricitate de la Cuciurgan, astfel că și livrările de curent ar putea fi afectate.

Jucați șah, Lorena

Jurnalista Lorena Bogza a încercat să-l descoase pe Igor Dodon în privința imaginilor video apărute în iunie, în care președintele pare să negocieze federalizarea Moldovei și finanțarea PSRM cu oligarhul Vlad Plahotniuc. Dodon repetă ce zis și mai devreme: imaginile au fost trucate și scoase din context, iar el a mințit intenționat pentru a cîștiga timp în negocierile pentru o altă coaliție. „Jucați șah și o să intelegeți,” a lămurit Dodon. La precizarea jurnalistei că o expertiză recentă ar fi exclus montajul imaginilor, președintele a răspuns că ele deja au fost verificate de procurorii moldoveni, iar noile evoluții sunt uneltirile opoziției.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.