Etica deputatului

Parlamentul a adoptat în primă lectură un proiect noul „Cod de etică și conduită a deputatului în Parlament”. Acesta a provocat dezbateri aprinse. Liberal-democrații și socialiștii au văzut în noul Cod o încercare de uzurpare a puterii, iar liberalii - o tentativă de a distrage atenția de la probleme mai importante, inclusiv furtul miliardului, amnistia capitalului etc. Deputații din opoziție au mai spus că este „neetic” să dictezi reguli de conduită legislativului succesor pe final de mandat. Cu toate acestea, proiectul a fost votat de majoritatea parlamentară. Conform Noului Cod, comportamentul deputaților va fi reglementat de un set de restricții de ordin moral și juridic. La toate aceste noi schimbări, se mai adaugă și „un jurămînt al deputatului” pe care trebuie să-l depună fiecare nou ales.

Profitul public-privat

Guvernul va trebui să returneze toți banii investitorului turc pentru construcția Arenei Chișinău. În cazul în care compania de stat care administrează complexul nu va genera profit din activități sportive sau concerte, pierderile vor fi achitate din bugetul de stat. O astfel de condiție se regăsește în contractul încheiat între Ministerul Educației și compania turcească Summa Group. Costul total al Arenei este de 825 milioane lei. Potrivit contractului, construcția stadionului Chișinău va fi pe deplin achitată din bugetul de stat. Totuși, acești bani nu vor fi transferați imediat partenerului privat, ci în rate pe un termen de 12 ani. Prima tranșă ar fi de circa 192 milioane lei. Construcțiile ar urma să fie finalizate pînă în toamna 2019.

Dar totuși au participat

Deputații PSRM Adrian Lebedinschi și Vasile Bolea, membri ai comisiei de investigație privind fundația Open Dialogue, spun că nu au votat pentru raportul său final. A confirmat-o și președintele comisiei, democratul Igor Vremea, care declară că socialiștii „s-au abținut de la votare”. Anterior PCRM îi acuzase pe socialiști că participarea în comisie și votarea pentru raportul final ar trăda dependența față de PD. În raport se vorbește despre influența subversivă a serviciilor rusești.

Acorduri cu simbol

Republica Moldova și România au semnat azi, la ședința comună a guvernelor, care s-a desfășurat la București, un șir de acorduri bilaterale în domenii precum ar fi turismul, educația, sănătatea. De asemenea, a fost semnată Declarația comună a Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming. În ziua de 1 decembrie, de Centenarul Marii Uniri, convorbirile telefonice dintre Moldova și România vor fi taxate la tarife naționale. Pentru a nu rămâne la nivel de simboluri, Republica Moldova și România vor pregăti în perioada imediat următoare Tratatul în vederea eliminării tarifelor de roaming între cele două țări.

Fără veselă din plastic

Utilizarea și comercializarea veselei din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie 2021. Un astfel de proiect a fost votat în primă lectură.
Dacă proiectul va trece și de a doua lectură, încălcarea acestei potențiale noi prevederi ar putea fi sancţionată cu amenzi de la 3 000 la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și de la 6 000 la 12 000 de lei pentru persoanele juridice. Totodată, se propune drept alternativă vesela de unică folosință biodegradabilă, cum ar fi cea produsă din hîrtie, faină de porumb, cînepă organică, amidon etc.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.