Subestimare optimistă

Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2018, aprobat ieri de Executiv, prevede o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 8% și o sporire a importurilor de 6%. Dar premierul Pavel Filip spune că rezultatele în realitate ar putea fi mai bune: „Avem o atitudine prudențială (sic) și cred că potențialul nostru este mai mare, luînd în calcul ceea ce s-a întîmplat anul acesta. Realitatea a fost mult mai pozitivă și optimistă decît previziunile noastre”.

Veniturile bugetului 2018 sunt estimate la 36,6 mlrd lei, în creștere cu 8,4% față de 2017. Intrările sub formă de granturi se așteaptă să crească cu 1,6 mrld lei, pînă la 2,8 mlrd. Cheltuielile vor crește cu 9,3% și vor constitui 41,3 mlrd lei. Vor crește cheltuielile pentru salarii, pensii, educație și măsuri de protecție socială. Deficitul, de 4,7 mlrd, se va acoperi cu împrumuturi externe și privatizări.

Susținere mixtă

Cel puțin trei partide politice au salutat ideea unui referendum pentru anularea sistemului mixt, lansată ieri de un șir de organizații ale societății civile. Andrei Năstase de la PPDA a declarat că „referendumul este unul dintre cele mai importante mijloace și ar fi păcat dacă ar fi ratat de către opoziția democratică”. Vladimir Voronin de la PCRM a spus că va contribui la colectarea semnăturilor pentru inițierea referendumului. Iar Renato Usatîi de la PN a avertizat că democrații și socialiștii „vor pune bețe în roate” inițiativei.

Încercare apolitică

Comentînd referendumul eșuat de duminică, liderul municipal al socialiștilor Ion Ceban i-a acuzat pe cei care au boicotat plebiscitul că nu au putut face diferența dintre recenta campanie anti-Chirtoacă inițiată de PSRM și activitatea politică a formațiunii. „Noi am încercat să fim [la] maximum apolitici în această campanie. Am punctat doar părțile negative ale administrării proaste și ce ar urma să fie dacă eventual eșuează referendumul”, a explicat consilierul prezidențial municipal Ion Ceban.

Mai puține plîngeri

Agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari, a raportat comisiei parlamentare de profil că numărul cererilor depuse de moldoveni la Înalta Curte a scăzut constant, în perioada 2011-2017, cu circa 10% anual. În acest an, CEDO a pronunțat 13 hotărîri de condamnare, dintre care șapte se referă la regiunea transnistreană. Cea mai mare problemă rămîn a fi condițiile proaste de detenție, o pătrime din condamnările R. Moldova fiind în legătură cu această violare a drepturilor omului.

Într-un raport Promo-LEX de anul trecut, se zice că scăderea e atribuită numărului de cereri neadmise, din cauza fluxului mare la care trebuie să facă față CEDO. Totodată, Moldova în 2016 s-a situat pe locul 7 din 47 țări-membre ale Consiliului Europei, după numărul de cereri raportat la populație.

Caz clinic

Dosarul fostei viceministre a finanțelor, Maria Cărăuș, a fost trimis în judecată. Procurorii o acuză că în vara acestui an fosta funcționară ar fi solicitat comisioane ilicite pentru disbursarea unor fonduri către Spitalul Clinic Republican. „În continuarea intențiilor sale infracționale”, ea s-ar fi înțeles cu niște agenți economici să-i desemneze cîștigători în cadrul unor licitații publice, tot contra unor recompense ilicite. În timp ce Cărăuș pledează nevinovată, agenții economici au căzut la învoială cu procurorii și vor fi judecați separat.

Și asta e o opinie

Deputații PD Eugeniu Nichiforciuc și Constantin Țuțu au părăsit subit ședința comisiei parlamentare pentru securitate, înainte ca aceasta să avizeze proiectul de modificare a limbii de stat din moldovenească în română. Fostul-comunist-astăzi-democratul Anatolie Gorilă, a votat împotrivă, iar Artur Reșetnicov (și el fost comunist) a votat pentru. Modificarea a fost avizată pozitiv cu votul a patru din cei șapte membri prezenți, adică cu o majoritate simplă. Un minut mai tîrziu, scrie Newsmaker.md, Nichiforciuc a revenit la ședință. Anterior, purtătorul de cuvînt al PD a declarat că deputații democrați vor fi liberi să aibă propria opinie în cadrul dezbaterilor parlamentare la acest subiect.

Aur tînăr pentru Moldova

Luptătorul moldovean de stil greco-roman Daniel Cataraga a cucerit medalia de aur (categoria 71 kg) la Campionatul Mondial Under 23, care a avut loc în Polonia.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.