Toiagul amestecării în justiție

Procurorii au găsit în biroul unui judecător sus-pus un document care le dicta mai multor magistrați ce decizii să pronunțe în anumite dosare, ceea ce ar putea constitui „amestec în înfăptuirea justiției.” Surse au dezvăluit pentru TV8 și ZdG că judecătorul cu pricina ar fi Ion Druță, președintele suspendat al CSJ, care deja e anchetat penal pentru îmbogățire ilicită.

Ancheta pentru amestec poate fi inițiată doar cu aprobarea Consiliul Superior al Magistraturii, însă CSM nu se poate întruni din lipsă de cvorum deja două ședințe la rînd. Din cauza asta, CMS nu poate aproba nici demisia lui Druță. Președintele CSM, Dorel Musteață, îi acuză de sabotarea ședințelor pe magistrații care au participat la Adunarea cu bucluc din septembrie. Judecătorii vizați în documentul descoperit de procurori, din spusele lui Musteață, au fost „activi” la acea Adunare. Criticii spun că Adunarea fusese inițiată de judecători influenți, inclusiv Druță, din teama ca CSM-ul actual să nu-i dea pe mîna procurorilor.

Între timp, un grup de magistrați au depus o sesizare la CNA, acuzîndu-l pe Musteață de depășire a atribuțiilor de serviciu – acesta insistă să convoace ședințele în pofida faptului că a fost revocat, alături de alți 5 membri CSM, la Adunarea din 27 septembrie. Musteață și alți 4 colegi au contestat anterior deciziile Adunării ca fiind neîntemeiate și viciate procedural. Vinerea asta, organizatorii Adunării din septembrie intenționează să aleagă alți membri CSM în locul celor revocați, asta dacă guvernarea nu va reuși să zădărnicească ședința adoptînd de urgență reguli noi.

În orice caz, ministra justiției Olesea Stamate a declarat azi că reforma justiției va fi înăsprită, iar membrii CSM, vechi ori noi, vor fi evaluați și demiși dacă va fi nevoie.

Excluși din start

Din cei 20 de candidați pentru funcția de Procuror General anunțați ieri de Ministerul Justiției, comisia de concurs a exclus azi patru – Ilie Rotaru, Ion Vicol, Octavian Bodareu și Artur Lupașco – fără a anunța motivele. Cei 16 rămași au fost împărțiți în două grupe. Aceștia vor fi invitați la interviuri pe 28 și 29 octombrie, după ce vor fi evaluați de un psiholog, pe 25 octombrie.

Aproape OK

Misiunea internațională ENEMO a constatat că alegerile de duminică s-au desfășurat într-un mediu calm și, în general, concurențial. Însă, au subliniat observatorii, cerințele legale excesive cu privire la înregistrarea candidaților independenți sunt în contradicție cu standardele internaționale. Totodată, misiunea a constatat că reglementarea insuficientă permite implicarea directă a primarilor și oficialilor guvernamentali în agitație. La fel, cazurile de agitație timpurie au afectat principiul egalității de șanse. O altă îngrijorare e legată de finanțarea din umbră a campaniilor electorale și de lipsa unor mecanisme efective de supraveghere în acest sens.

Ținem cu puterea. Cu forța?

PDM a cîștigat cele mai multe primării în primului tur al localelor, însă Vladimir Cebotari crede că scorul partidului său putea fi și mai bun. Într-o emisiune la TV8, deputatul a acuzat partidele de la guvernare, în special PSRM, că ar fi intimidat foști democrați să schimbe sigla. Deputatul socialist Vasile Bolea a replicat: „Acestea nu sunt metodele noastre, posibil sunt metode pe care pe timpuri le-ați folosit Dvs.” La o altă emisiune, vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Alexei Busuioc a spus că, tradițional, 7 din 10 primari sunt realeși indiferent de partidul pe care-l reprezintă de la scrutin la scrutin. Traseismul nu întotdeauna presupune intimidare, însă Busuioc spune că există semnale din teritoriu precum că metoda intentării dosarelor ca instrument de recrutare încă există și acum.

Fantastic five

Ministerul Economiei a înaintat ieri cinci reprezentanți ai societății civile în organele de conducere a mai multor companii din domeniul energetic, rupînd astfel tradiția de a numi în asemenea posturi funcționari de stat. Corina Gaibu (IDIS Viitorul), Constantin Borosan (expert într-o companie europeană de consultanță), Marin Ghenciu (Expert-Grup), Sergiu Tofilat (WatchDog.MD), Victor Parlicov (fost director ANRE) vor ocupa posturi în consiliile, comitetele de audit sau comisiile de cenzori din cadrul RED-Nord, CET-Nord, Termoelectrica și Energocom, toate cu 100% capital de stat. Ministrul Vadim Brînzan a declarat: „Punem preț pe transparentizarea acestor întreprinderi, care, anterior au fost o sursă permanentă de profit pentru buzunarele grosolane ale unor funcționari de partid.”

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.