Marea adunare pedistă

PD a organizat ieri un miting în PMAN prin care, practic, s-au lansat în campania electorală. Ei au anunțat că formațiunea are un nou curs Pro-Moldova. Șeful pedist Vlad Plahotniuc spune că aceasta este a patra cale, o alternativă la orientările „clasice” - unionistă, pro-europeană și eurasiatică. Totuși, PD promite că nu va renunța la integrarea europeană și va insista pe referendumul de introducere a vectorului european în Constituție. Experții IPN observă că noul curs al PD este inspirat din pozițiile PSRM, PLDM și ale agrarienilor din anii 90. Astfel, a patra cale nu este atît de nouă, dar lărgește cîmpul potențialilor aliați după alegeri.

Jurnaliști agresați

În pofida evenimentului fastuos și a zîmbetelor șefilor, pediștii nu s-au arătat încîntați de prezența unor jurnaliști la miting. O jurnalistă de la Agora a încercat să se apropie de treimea Plahotniuc-Candu-Filip, însă a fost trasă la o parte de ofițerii de securitate, unii de la Pază de Stat, alții de la partid. În altă parte, o jurnalistă de la Ziarul de Gardă și unul de la Europa Liberă au fost agresați de carabinieri. Mai multe ONG-uri de media au cerut autorităților să ofere explicații publice și să tragă la răspundere persoanele vinovate.

Alegători din neființă

RISE Moldova a publicat o investigație despre persoane inexistente înscrise în Registrul de Stat al Alegătorilor. Ei arată cum numele unei fetițe moarte a fost furat și folosit pentru a crea o identitate falsă. Aceasta era folosită de o femeie implicată într-o afacere ilegală care ajuta imigranți moldoveni și ucraineni să ajungă în Germania. Chiar după ce schema a fost deconspirată, făptașii condamnați, iar identitatea falsă ștearsă din Registrul de Stat al Populației, numele a rămas înscris în Registrul de Stat al Alegătorilor, ceea ce i-ar permite unei persoane cu identitate falsă să voteze.

Vine iarna

În țară a început campania de vaccinare împotriva gripei. Autoritățile au cumpărat 30,000 de doze din Franța, iar altele 130,000 vor veni ca donații din SUA. în Chișinău, Primăria a anunțat că, în acest an, bradul va fi unul artificial. Mai puțin clar e cum se va descurca Primăria cu zăpada. Directorul Exdrupo spune că Direcția transport a anunțat licitația pentru procurarea utilajelor necesare abia la sfîrșit de octombrie. Primarul interimar spune că, dacă va fi nevoie, vor fi împrumutate echipamentele de la agenți privați.

Adio, gară!

Agenția Proprietății Publice a anunțat concursul de selectare a unei companii private care să ia în concesiune cele 30 de gări aflate în gestiunea întreprinderii de stat „Gările și Stațiile Auto”. Autoritățile speră să găsească un partener privat care va investi cel puțin 200 de milioane în următorii trei ani pentru a moderniza și eficientiza activitatea gărilor. În schimb, compania privată va primi gările în concesiune pe 25 de ani. Inițiativa a fost criticată de Oleg Tofilat, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, ca fiind o comandă politică. Potrivit lui, proiectul nu are în spate niciun plan sau studiu, iar prioritățile în domeniu ar trebui să fie altele: bilete electronice, liberalizarea pieței, armonizarea legilor, cadrul tarifar, îmbunătățirea capacităților instituționale ale Agenției Naționale de Transport Auto.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.