Furtul mai-mult-decît-miliardului

Comisia parlamentară care anchetează furtul miliardului a analizat un document emis de BNM privind banii intrați în cele trei bănci problematice în noiembrie 2014, deja după ce a sunat alarma privind furtul. „În această perioadă rulajul banilor în aceste bănci a fost imens. (...) Cifrele sunt groaznice. Nu este vorba doar despre un miliard de euro,” a declarat președintele Comisiei, sugerînd că suma scoasă a fost și mai mare. Alexandru Slusari a adăugat: „Cele mai grave crime s-au întîmplat după acordarea garanțiilor de stat, făcute de guvernul Leancă, ministru economiei Candu, șeful BNM Drăguțanu și ministrul finanțelor Arapu”.

În ce-l privește pe Anatol Arapu, el a spus Comisiei ieri că a sesizat sistematic Banca Națională cu privire la ilegalitățile din cele trei bănci. Totuși, Arapu nu a putut explica de ce supravegherea bancară nu a fost instituită mai devreme. „A dat din umeri și a spus că așa a decis alianța”, zice Slusari.

D'ale alegerilor

Așa cum mandatul de președinte al PPEM al lui Iurie Leancă a expirat în iulie, formațiunea a anunțat azi că președinte interimar devine Eugen Sturza. Fostul ministru al apărării va exercita funcția pînă la Congresul partidului, care va alege noul lider și va adopta un șir de măsuri pentru a stopa „actualul dezmăț politic”. Conducerea PPEM a mai decis că partidul va participa la alegerile locale și parlamentarele din circumscripțiile vacante.

La îndemnul CEC, azi cinci partide, o organizație social-politică și trei organizații de media au semnat un Cod de Conduită, care stabilește reguli de comportament în campanie și în reflectarea ei. Nu-s obligatorii, dar, mă rog, ar fi frumos. Din lista semnatarilor de pînă acum, putem deduce că, pe lîngă PSRM, la alegeri vor mai participa Partidul Verde Ecologist, PL, PLDM, PPCD și Mișcarea „Speranţa - Надежда”.

Geopolitica sau nimic

Tot azi, partidul USB a anunțat că își înaintează liderul, fostul ministru liberal Valeriu Munteanu, în cursa pentru primăria capitalei. USB-ul critică intenția PSRM de a convinge ACUM să nu să se bată în campanie pe subiecte geopolitice, sugerînd că o campanie pentru Chișinău altfel nu poate fi. „Alegerile pentru Chișinău sunt geopolitice, dar PSRM și ACUM s-au înțeles să nu vorbească de geopolitică, ci numai de floricele și borduri în campania pentru funcția de primar. USB susține că numai victoria orientării românești și euro-atlantice în Chișinău poate aduce prosperitate orașului și locuitorilor săi.”

Arena viitorului

CPR a publicat astăzi un studiu despre Arena Chișinău, unde arată cum proiectul a fost anunțat, aprobat, votat și implementat cu o viteză nemaipomenită și fără transparență. Terenul a fost ales de Dorin Damir, finul lui Plahotniuc, gajul terenului a fost ținut secret pînă la semnarea contractului, iar studiul de fezabilitate a fost un amestec de griji și promisiuni despre tot: de la artiștii noștri emeriți care merită o sală de concerte pînă la tinerii cu părinți imigranți care trebuie să facă sport pentru a nu deveni bețivi sau narcomani. Noul ministru al economiei a trimis un dosar Procuraturii Generale și vrea să renegocieze contractul. Deși construcția va fi gata în curînd, viitorul Arenei rămîne incert.

Discordia în vizită la Prometeu

Scandalul în jurul liceului „Prometeu” a ajuns în atenția ministrei educației, care îi cheamă pe cei trei fondatori la o discuție în încercarea de a stinge conflictul izbucnit în prag de an școlar. Doi fondatori ai liceului, Ștefan Cioclea și Roman Nicu, cu o cotă de participare de 90%, l-au demis din funcția de director pe cel de-al treilea fondator, Aurelian Silvestru. Marea majoritate a colectivului s-a alăturat celui din urmă în inițiativa de activa în contiuare, în aceleași clădiri, dar cu denumirea nițel schimbată. Ceilalți doi îl acuză pe Silvestru de „atac raider” și că ocupă clădirile ilegal.

Despre foști, doar de bine

Un alt fost ministru, Iurie Chirinciuc, a sunat la ZdG pentru a înjura reporterii de la ziar care scriu despre dosarul său. Chirinciuc a fost condamnat acum cîteva luni la închisoare pentru abuz în serviciu, dar se află la libertate și probabil chiar peste hotarele țării (deși el zice că n-a fugit nicăieri). „Voi trebuie să scrieți că Chirinciuc a fost condamnat de justiție coruptă și este un dosar politic,” a spus fostul ministru.

Priorități ANI

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat ieri că va cere autorităților municipale să demită directoarea unei grădinițe din capitală și să-i interzică să dețină anumite funcții timp de 3 ani. Asta pentru că femeia și-a angajat anterior fiica în calitate de educatoare, făcîndu-se vinovată astfel de conflict de interese. Ceva mai devreme, ANI a verificat declarațiile a aproape 400 de judecători și n-a găsit mai nimic.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.