Bețe-n opoziție

Membrul Platformei DA Ruslan Verbițchi a fost prins cu 60 de cartușe pentru Kalașnikov la granița cu Ucraina. El spune că e victima unei înscenări. Între timp, la Chișinău, deputații pediști au cerut organelor de forță, SIS-ului și CEC-ului să investigheze relațiile PAS și PPDA cu activista ucraineană Ludmila Kozlovska, care a fost deportată din Polonia și UE pentru că ar fi colaborat cu serviciile secrete rusești. Activista spune însă a fost expulzată pentru că a criticat abuzurile guvernului polonez, iar unii lideri politici europeni și-au exprimat deja solidaritatea cu ea.

Maia Sandu spune că nu are nicio legătură cu Kozlovska sau ONG-ul ei și amintește că PDM a semnat în 2010 un acord de colaborare cu partidul lui Vladimir Putin. La rîndul său, Andrei Năstase acuză guvernul că încearcă să discrediteze opoziția în ajunul protestului de duminică. Statutul acestuia încă nu e clar, întrucît Primăria Chișinău a anunțat că Maia Laguta a depus mai devreme o cerere de autorizare pentru o manifestație în PMAN și, astfel, are prioritate.

Hîrburi mortale

Timp de 5 ani, nicio mașină din Moldova nu a picat inspecția tehnică, deși 83% din automobile au o vechime de peste 11 ani, dintre care jumătate au peste 20 de ani. Expertul IPRE Stanislav Ghilețchi concluzionează că inspecția tehnică a devenit o simplă formalitate, în timp ce siguranța rutieră și starea mediului înconjurător degradează. Potrivit unui studiu OMS, costul economic al morților cauzate de poluare în Moldova e de 3,2 miliarde de dolari.

Ghilețchi sugerează anularea achitării impozitului rutier la ITP și includerea sa în prețul carburanților, introducerea unei limite maxime admisibile de toxine în gazele de eșapament și interzicerea vehiculelor fără filtru de particule diesel.

Președintele care nu mușcă

Președintele Igor Dodon a spus că „nu exclude” că socialiștii vor organiza la toamnă proteste prin raioane pentru a le arăta oamenilor „cine și ce este”. Ca de obicei, șeful statului nu se referă la foștii săi rivali din guvernarea PDM, ci la liderii opoziției - Maia Sandu și Andrei Năstase, comparîndu-l pe acesta cu un „cîine care latră, dar nu mușcă”.

Așteptîndu-l pe sultan

Igor Dodon a anunțat astăzi că, deși lucrările de reparație a clădirii Președinției vor fi gata pe 27 august, ceremonia de inaugurare va avea loc abia prin septembrie-octombrie, cînd va veni în Moldova președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Anterior, Dodon promitea că edificiul va fi inaugurat în august, în preajma Zilei Independenței, însă, dacă tot turcii au fost cei care au plătit și executat lucrările de reparația, a decis să-l aștepte pe Erdoğan.

Harta amenințărilor

Poliția moldovenească a lansat azi pagina amenintari.politia.md, unde lumea poate semnala pe hartă unde și cînd au observat diverse încălcări sau amenințări precum excese de viteză, parcări neregulamentare, vagabondaj, braconaj, huliganism și altele. Harta nu este destinată raportării cazurilor de urgență și poliția îndeamnă cetățenii să sune la 112 în astfel de cazuri.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.