Gaz de miliarde

După ce unii experți în energetică au spus că tariful la gaz e cu o treime mai mare decît prețul real, mai mulți membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate au protestat azi în fața sediului ANRE și au cerut micșorarea tarifului. Deși experții spun că moldovenii au achitat în ultimii doi ani cu 1,5 miliarde de lei mai mult decît era necesar, ANRE dezminte aceste informații. Potrivit agenției, diferența de preț observată de experți vine de la faptul că tariful la gaz se calculează în baza prețului mediu anual și nu în baza prețurilor trimestriale.

Pensii umflate

Mold-street scrie că pensiile au crescut în medie cu 275 de lei sau aproape 20% față de anul trecut. Pe de altă parte, dacă e calculată și inflația, creșterea reală e de doar 5%. Premierul Filip însă promisese o creștere de la 35% la 100%. Pensia medie rămîne cu 500 de lei mai mică decît coșul minim de consum.

Băsescu respins

Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Traian Băsescu de anulare a decretului prezidențial prin care Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească. Avocatul lui Dodon spune că Băsescu era urmărit în cîteva dosare penale atunci cînd a primit cetățenia moldovenească, fapt interzis de lege. De cealaltă parte, apărătorii lui Băsescu spun că Dodon nu poate retrage arbitrar cetățenia cuiva și că menirea decretului e să nu-i permită fostului președinte român să se implice în politica moldovenească. Ei vor ataca decizia instanței la Curtea de Apel.

Spiritul legii

Promo-Lex a criticat decizia CEC de a nu înregistra grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului împotriva sistemului electoral mixt. Experții Promo-Lex spun că autoritățile s-au bazat pe litera, nu și pe spiritul legii și au interzis un exercițiu democratic la care oamenii au dreptul. Potrivit juriștilor asociației, motivele invocate de CEC sunt minore ca relevanță juridică și nu pun la îndoială legalitatea și legitimitatea grupului de inițiativă.

Religia electorală

Președintele Dodon a spus la Comrat că Patriarhul Kiril al Rusiei va veni în Moldova la toamnă și va participa la Congresul Mondial al Familiei. Cu aceeași ocazie, președintele a mai anunțat o donație de 1 milion de lei pentru reparația bisericii din Comrat. Ca și în cazul celorlalte donații făcute de președinte sau de soția sa, nu e clar de unde provin banii.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.