Șefi sub șefă

Primărița interimară Silvia Radu a pus astăzi doi foști polițiști șefi la Primărie. Eugeniu Axentiev, fost comisar-șef al poliției din Chișinău, a fost numit director al Regiei Autosalubritate. Vladimir Maiduc, fost șef al Direcției Investigații și Securitate Internă a MAI, a fost numit șef al direcției administrative a municipiului. Ambii au mai multe controverse în spate: Axentiev a scăpat nepedepsit după ce a lovit mortal cu mașina un copil, iar Maiduc, care e fost consilier raional PDM și unul din principalii donatori ai formațiunii, a plecat cu scandal de la MAI.

Epopeea lactee

ANSA a publicat rezultatele propriei investigații privind lactatele din Moldova. De data aceasta, au fost depistate doar 11 probe cu exces de grăsimi vegetale: 4 de import și 7 autohtone. Dintre acestea, un produs a fost de la MilkMark, iar 6 de la JLC și Incomlac. Reprezentanții JLC neagă acuzațiile și spun că raportul ANSA conține date contradictorii. Între timp, specialiștii de la Centrul Republican de Expertiză Veterinară spun că grăsimile cu pricina nu sunt neapărat adăugate de producător din surse străine, ci pot rezulta din procesele tehnologice de prelucrare a laptelui.

Macazul gazului

Șeful ANRE Tudor Copaci a declarat la audierile din Parlament că „există premise” pentru ieftinirea gazului cu pînă la 25%. Deși pare a fi un consens național că gazul trebuie ieftinit, cifra exactă e dezbătută. Experții spun minim 30%, premierul Pavel Filip a zis 20%, Moldovagaz a spus 11%, iar Banca Națională a estimat 10%. ANRE a promis că va desfășura în curînd dezbateri publice privind tariful.

Costul inegalității

Diferența dintre salariul mediu al unui bărbat și al unei femei în Moldova e în creștere. Un bărbat primea în 2012 cu 12,9% mai mult decît o femeie, iar în 2016 cu 14,5%, potrivit unui studiu prezentat azi. Autorii spun că, din cauza salarizării nedrepte, moldovencele au pierdut în medie cîte 11417 lei în 2016.

Stabilitatea corupției

Transparency International a publicat Indicele Percepției Corupției pentru 2017, unde Moldova se află pe locul 122 din 180 de țări, cu un scor de 31 de puncte (unde 0 e corupție totală, iar 100 - lipsa ei cu desăvîrșire). Situația țării noastre nu s-a schimbat aproape deloc de la clasamentul precedent, unde am fost pe locul 123 cu 31 de puncte. Printre problemele identificate în raport se numără ne-implementarea noilor legi și măsuri anticorupție, inițiative controversate precum „decriminalizarea unor infracțiuni economice” și eșecul autorităților de a-i trage la răspundere pe cei responsabili de furtul miliardului.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.