Actualizare: s-a adăugat subiectul „Kroll 2 sintetizat” și s-a modificat titlul.

Kroll 2 sintetizat

Banca Națională a Moldovei a publicat azi o sinteză a raportului Kroll 2, în engleză, în care se explică modul în care au fost fraudate cele BEM, Banca Socială și Unibank. Potrivit raportului, din cele trei bănci au fost furate circa 600 de milioane de dolari, iar rolul principal l-a jucat Ilan Șor și 77 de companii asociate acestuia. Șor este numit „unul dintre, dacă nu singurul beneficiar” al fraudei. Totodată, în captitolul intitulat „Identificarea beneficiarilor/făptașilor”, se spune că „beneficiarii aparenți” nu pot fi divulgați pentru a nu se prejudicia ancheta. Sinteza poate fi găsită aici.

Prima casă

Parlamentul a votat în lectură finală proiectul Prima Casă, prin care familiile tinere vor putea primi credite ipotecare pentru a-și procura locuințe. Programul este accesibil pentru cei care au mai puțin de 45 de ani, sunt angajați, dar nu au deja o casă sau un credit ipotecar. Statul va garanta 50% din împrumut.

Crăciun financiar

FMI a aprobat o nouă tranșă de 22,2 milioane de dolari pentru Moldova. Totodată, UE a anunțat că va oferi 36,3 milioane de euro ca suport bugetar. Suma solicitată de Chișinău era de 47 de milioane, însă o parte din bani au fost reținuți fiindcă Moldova nu a îndeplinit toate condițiile impuse de UE.

Pîrlog confirmat

Parlamentul a votat pentru numirea lui Vitalie Pîrlog în fruntea Serviciului de Informație și Securitate. Întrebat de liberali, fostul ministru al justiției din guvernele comuniste le-a spus că este gata să treacă testul cu poligraful, chiar dacă nu e obligatoriu.

Susținem, dar nu

Viorel Cibotaru, liderul PLDM, a declarat că formațiunea sa nu vrea să-și asume rezultatele referendumului împotriva sistemului electoral mixt. Cibotaru spune să PLDM este gata să ajute organizatorii plebiscitului, însă crede că acesta nu prea are șanse de reușită.

Procuror ispășitor

Ivan Filimon, procurorul care a gestionat dosarul lui Andrei Brăguța, a fost demis de Colegiul de Disciplină și Etică al procurorilor. Filimon a anunțat că va contesta în instanță decizia. Amintim că Andrei Brăguța a murit după ce a fost bătut în penitenciar.

Președinte iscălitor

Președintele Igor Dodon a semnat demisiile a șase ministri, după ce Vlad Plahotniuc a anunțat marți cîteva remanieri guvernamentale. Președintele însă spune că nu va semna numirea în funcție a noilor miniștri. Asta înseamnă că, probabil, Dodon va fi suspendat temporar și Andrian Candu va fi cel care-i va numi în funcție, ca și în cazul lui Eugen Sturza.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.