Dependența istorică

Datoria istorică a Moldovei pentru livrarea de gaze rusești ar putea fi inclusă în tarif, a declarat vicepremierul rus Dmitri Kozak, după întrevederea de ieri cu omologul său moldovean, Ion Chicu. La Chișinău, această posibilitate a fost confirmată de ministrul economiei Anatol Usatîi, care a precizat că e vorba de cam $400 mln ($443 mai exact, fără datoria Transnistriei de $6,2 mlrd, care se acumulează tot în contul MoldovaGaz și atîrnă ca o sabie a lui Damocles). Usatîi a mai spus că scopul guvernului e ca acest lucru „să nu fie cumva povara adițională pentru cetățeni.”

Kozak a sugerat că includerea datoriei în tarif va fi compensată de reducerea substanțială oferită Moldovei (-$50 pînă la $173 pentru o mie de metri cubi). Însă expertul în energetică Sergiu Tofilat crede că gazul trebuia să se ieftinească oricum, pentru că la calcularea tarifului se utilizează o formulă ce depinde de prețurile din Europa, iar acolo gazul s-a ieftinit semnificativ. Cît privește datoria, stingerea acesteia ar permite implementarea așa-zisului pachet energetic III, după model european. Acest lucru teoretic ar lipsi MoldovaGaz de statutul de monopolist, dar Tofilat e sceptic că există voință politică pentru asta.

Între timp, guvernul caută soluții alternative pentru a primi gazul rusesc în cazul în care FR nu ajunge la o înțelegere privind tranzitul cu Ucraina. Una din opțiuni ar fi conducta transbalcanică TurkStream II, care, cu excepția lunilor de vîrf, ar putea acoperi tot consumul (cel puțin pe partea dreaptă a Nistrului). Fostul ministru al economiei Vadim Brînzan are un soi de ciudă. El afirmă că Guvernul Sandu a realizat 90% din lucrul necesar pentru a deschide alternativa, cu sprijinul SUA, iar acum „Chicu va tăia panglica.”

Cît privește Transnistria, republica nerecunoscută va fi prima victimă în cazul sistării tranzitului prin Ucraina. Președintele Dodon a declarat recent că, în acest caz, Tiraspolul va trebui să plătească pentru gazul venit din dreapta Nistrului. Curioși să vedem în ce condiții și dacă se va discuta problema datoriei.

Program la cazul acuzativ

Guvernul Chicu și-a publicat programul de activitate, care se limitează în timp pînă la prezidențialele din toamna anului viitor. În preambulul documentului, guvernul tehnocrat îl critică pe precedentul că a afectat puternic funcționalitatea administrației publice, că a comis erori în reforma justiției, că a lăsat criminalitatea să ajungă pînă la nivelul anilor 90, că a compromis planurile investiționale a agenților economici prin întîrzierea proiectului bugetului pentru anul viitor, că a lăsat țara total nepregătită de iarnă și că a sabotat deblocarea exporturilor în direcția răsăriteană. Guvernul Chicu se angajează să repare asta. În document se mai spune că executivul va promova o politică externă echilibrată, iar obiectivul suprem e îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Un plan detaliat de acțiuni va fi elaborat în 30 de zile.

Înlocuirea postului

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi solicită Parlamentului să găsească noi membri pentru cele două locuri vacante în CSM rezervate profesorilor de drept. Ieri, prof. Ion Postu și-a dat demisia, săturat de jocurile de culise din comunitatea judecătorească, agravînd și mai mult problema lipsei de cvorum cu care se confruntă CSM în ultima vreme. Fosta ministră a justiției Olesea Stamate a comentat acuzîndu-i pe socialiști că blochează intenționat ședințele CSM și că ar fi stat în spatele schismei judecătorești din septembrie, cu scopul de a prelua controlul insituției.

Azi, CSM trebuia să se întrunească pentru a examina, din nou, scoaterea imunității judecătorului Oleg Sternioală. Neprezența ministrului Fadei Nagacevschi a contribuit la lipsa de cvorum. ZdG a aflat că avocatul lui Sternioală, tot el avocatul fostului președinte CSJ Ion Druță, ar putea fi rudă cu Nagacevschi. Ministrul nu a vrut să comenteze relațiile de rudenie și a spus că n-a venit la ședință din cauza agendei încărcate, dar pe viitor va veni. Nagacevschi a adăugat că are idei cum se poate rezolva blocajul din justiție.

O cauză specială

Fostul șef de la Procuratura Cauza Speciale (PCCOCS) Nicolae Chitoroagă a fost reținut pentru 72 de ore, bănuit de îmbogățire ilicită. Temei pentru urmărirea penală, pornită la începutul lunii octombrie, au servit investigațiile jurnalistice. Se bănuiește că Chitoroagă are o gospodărie piscicolă scrisă pe numele rudelor și care nu figurează în declarația sa de avere. În vecinătatea iazului, s-au procurat mai multe terenuri în condiții dubioase, iar pe unul din terenuri s-a construit o vilă evaluată la 2,9 mln lei.

Altele, într-o frază

◾ Kozak a mai declarat, după întrevederea de ieri cu Chicu, că Rusia trebuie mai întîi să vadă care sunt garanțiile rambursării ca să se poată vorbi despre un credit de $300 mln (Chicu a vorbit despre o înțelegere „de principiu” pentru $500 mln).

◾ Premierul Chicu a cerut MAI să ia măsuri pentru a spori securitatea traficului, în condițiile în care în 2019 numărul accidentelor a crescut cu 7,5% față de tot anul precedent.

◾ Un tribunal din Kiev a anulat decizia de extrădare a lui Veaceslav Platon, de acum 3 ani jumate, iar avocații bancherului întemnițat pentru escrocherie insistă că acum procesul trebuie luat de la zero, adică Platon (Kobalev pe numele său ucrainean) să fie returnat în Ucraina.

◾ Stansilav Florea, fost medic la Internatul Pshioneurologic Bălți care a violat cel puțin 16 paciente, a fost condamnat definitiv de CSJ la 15 ani de închisoare, după ani în șir de tergiversare a procesului și în condițiile în care Procuratura și Ministerul Protecției Sociale au fost informați despre abuzurile de la Internat încă din 2003.

◾ Curtea de Apel Chișinău a eliberat un funcționar și a dat pedepse mai blînde pentru alți doi cinovnici condamnați pentru că au închis ochii la niște nereguli la cafeneaua „La Soacra”, care au dus la o explozie letală în 2016.

◾ Cabinetul Primarului capitalei a fost suplinit cu 12 consilieri, pînă la 18.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.