Garantul păcii

Igor Dodon a vorbit astăzi în Duma de Stat. El a asigurat că Rusia va fi întotdeauna un partener strategic al Republicii Moldova. La fel, a promis să apere limba rusă și drepturile vorbitorilor ruși și, de asemenea, a promis că, după alegeri, relațiile cu Rusia vor deveni o prioritate pentru conducerea Republicii Moldova. De asemenea, Dodon s-a declarat convins că anume Rusia este garantul păcii, iar că cei care pledează pentru retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană își doresc, de fapt, destabilizarea situației din Republica Moldova și din regiune. În iunie, anul curent, ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Moldovei. Rezoluția a primit votul a 64 de state, 83 de abțineri și 15 voturi contra.

Acuzați de ipocrizie

PCRM acuză Partidul Socialist pro-rus de ipocrizie și „legalizarea celor mai nesăbuite și ridicole scheme anti-ruse ale regimului”. Motivul acuzațiilor ar fi fapul că deputații PSRM au susținut raportul comisiei parlamentare privind investigarea activităților Fundației Open Dialogue. În document, Fundația este acuzată de activități de sabotaj împotriva Moldovei sub conducerea serviciilor speciale rusești. Totodată, comuniștii au propus și crearea unei comisii care să se ocupe de identificarea surselor de finanțare a fundațiilor „Edelweiss” și „Din Suflet”.

De ce-ai plecat

FMI apreciază înalt aportul guvernatorului Sergiu Cioclea la progresele BNM, potrivit lui Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al instituției în Moldova. Însă demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei este o noutate negativă pentru sectorul bancar. „Guvernatorii nu se schimbă ca mănușile, este o funcție care durează mult timp”, crede expertul economic Viorel Gîrbu. Iar expertul TI-Moldova Veaceslav Negruță crede că cea mai mare problemă pentru guvernator l-a creat acel pachet așa-zis fiscal, dar care conține legea amnistiei. Probabil, există niște lucruri grele pe care guvernatorul Cioclea le-a considerat o lovitură puternică ca și economist, spune expertul.

Morții votează

Persoane decedate se pot într-adevăr regăsi în listele electorale, dar doar în sensul în care listele se dau la imprimantă cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, iar între timp oamenii mai mor, a explicat președinta CEC Alina Russu pentru Europa Liberă. Altminteri, ar vrea să vadă dovezi. În privința cheltuitelor, bugetul pentru organizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie este estimat la circa 110,2 milioane de lei, iar pentru alegerile locale, care, de asemenea, se vor desfășura anul viitor, este estimat un buget de circa 140 de milioane de lei.

Ședința comună

Guvernul Republicii Moldova și cel al României se vor întruni într-o ședință comună. Aceasta urmează să aibă loc la București pe 22 noiembrie. Cele două executive urmează să stabilească proiecte comune și priorități de colaborare, dar să și semneze mai multe acorduri bilaterale în diverse domenii. În timpul vizitei la București, premierul Filip ar urma să se întîlnească și cu Președintele Iohannis, cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, dar și cu actualul șef al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.