Niciun singur raport

Fostul președinte Vladimir Voronin.a declarat că pe durata ambelor sale mandate n-a primit niciun singur raport de la SIS privind suspiciuni de terorism printre cadrele liceului moldo-turc Orizont. Asta contrastează clar cu afirmațiile speakerului Andrian Candu, care declara că SIS ar fi investigat această chestiune de mai bine de două decenii. Nici Igor Dodon nu a scăpat de ocara fostului său lider de partid, acesta învinuindu-l de lipsă totală de implicare în ocrotirea cetățenilor turci.

Mai vedem după alegeri

Europarlamentarul Petras Auštrevičius, autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE, declară că asistența macrofinanciară ar putea ajunge abia după alegerile din februarie 2019. Asta în cazul în care acestea vor fi desfășurate dupa normele internaționale și fără încălcări. Parlamentarul apreciază reformele făcute în sistemul bancar ca fiind destul de bune. Pe de altă parte, acesta critică noua reformă fiscală privind amnistia capitalului, care ar putea duce la legalizarea transferurilor dubioase de capital. Totodată, europenii își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește respectarea statului de stat de drept, cu referință, în special, la anularea alegerilor locale din iunie. UE își exprimă încrederea și așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să-și reamintească de angajamentele pe care și le-a asumat la semnarea Acordului de Asociere.

Vrem mai repede

Un grup de deputați PD a depus azi o sesizare la CC care solicită constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte, după ce Igor Dodon a refuzat numirea a doi miniștri noi. Deputatul Sergiu Sîrbu a declarat că a fost solicitată examinarea de urgență, astfel încît pe săptămîna viitoare să-i vedem pe Silvia Radu, la Sănătate și Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Care-i graba?

Legislativul din Găgăuzia a respins inițiativa bașcanului Irina Vlah de a organiza alegeri pentru șeful regiunii la data de 17 februarie 2019, stabilind data alegerilor pe 19 mai, scrie Gagauzyeri.md. Anterior Vlah declara că va candida pentru al doilea mandat și că ar vrea alegerile mai devreme ca să demonstreze că nu se ține de funcție.

Gata cu pendularea

Experții IPN notează că oscilarea Republicii Moldova între Est și Vest se anunță a fi depășită. Cel puțin asta poate fi desprins din reperele pre-electorale ale celor mai influente formațiuni politice din țară – Partidul Democrat din Moldova (PDM), care controlează Guvernul, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care controlează Președinția. Repoziționarea pro-Moldova a PDM este convergentă cu poziționarea pro-Moldova a PSRM. De aceea, devine foarte verosimil că cele două formațiuni ar putea avea un proiect comun pro-Moldova.

Не важно unde trăiești…

Pe net circulă un video motivațional pentru tineri lansat de Partidul Democrat. Autorii acestuia susțin că, indiferent de țară în care locuim, nu trebuie să blamăm politicienii pentru neregularități, ci doar pe… noi înșine. Acesta, printre altele, cheamă la muncă, auto-dezvoltare, programare, design, trictotaj și mutle alte activități dibace. Autorii resping orice critică adusă partidului de guvernare de la care nu trebuie să cerem „petale de trandafir” presurate pe drumuri. Videoclipul a fost împărtășit de Marian Lupu și de mulți alți activiști ai Partidului Democrat. Alți internauți însă au distribuit acest video în derîdere. Mai mult, s-a găsit și sursa de „inspirație” a democraților, acesta fiind un video asemănător produs în Federația Rusă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.