De azi puteți să vă abonați la articolele noastre și pe Telegram. Apăsați aici!

Secret constituțional

Vladimir Țurcan rămîne președintele CC după ce Curtea a respins, ieri pe înserate, cererea Domnicăi Manole de a revizui votul. Cel puțin trei din cei șase judecători CC – Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca – au declarat că nu au votat pentru Țurcan, care în procesul-verbal oficial a acumulat patru voturi. În decizia de respingere, Curtea s-a mulțumit prin a argumenta că toate cele șase voturi au fost contrasemnate. Dar orcium nu le va arăta, pentru că-s secrete. Din decizia publicată, nu-i clar cine dintre judecători au susținut respingerea.

În context, deputatul ACUM Lilian Carp a declarat că va părăsi Parlamentul dacă judecătorii afiliați politic din CC nu își vor da demisia sau nu vor fi retrași.

Pornim?

Tot la subiectul CC, procurorul general interimar Dumitru Robu a rugat azi Curtea să spună dacă dacă legea supremă permite sau nu pornirea urmăririi penale în privința judecătorilor constituționali, inclusiv a foștilor, fără avizul prealabil al CC. Articolul din Codul Penal vizat de Robu se referă la pronunțarea deciziilor ilegale.

Urgența întîrziată

Președintele Igor Dodon a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu preluarea concesiunii Aeroportului Chișinău de către o firmă din off-shore a miliardarului Nat Rothschild. Președintele consideră că Aeroportul fusese concesionat de guvernarea precedentă printr-o „decizie criminală” și îl vrea înapoi în gestiunea statului.

Întrebat de ce n-a convocat Consiliul de Securitate mai devreme, Dodon a răspuns că „nu au fost nici un fel de mesaje” că Avia Invest va fi vîndută. Asta deși el însuși declara, la începutul lui iulie, că Șor a făcut tentative de vînzare înainte de a fugi din țară.

Și PDA a cerut azi, post-factum, moratoriu pe tranzacționarea Aeroportului. Andrei Năstase a citit la ședința Guvernului dintr-o declarație a partidului său, prin care se cere nerecunoașterea tranzacției anunțate luni, pînă cînd nu va exista o decizie judecătorească definitivă privind legalitatea concesionării din 2013.

Musafirul privat

Maia Sandu l-a mustrat în ședința Guvernului pe ministrul apărării Pavel Voicu pentru că l-a invitat în Moldova pe omologul său rus, Serghei Șoigu, fără a coordona vizita cu Guvernul. Astfel, consideră prim-ministra, vizita planificată pentru 24 august nu poate fi considerată oficială, ci privată. Sandu i-a spus lui Voicu să fie mai atent cînd cheamă „musafiri” și a cerut convocarea ambasadorului de la Moscova pentru explicații. Voicu n-a apucat să dea o replică în ședință, dar a explicat mai tîrziu jurnaliștilor că Serghei Kujughetovici vine la Chișinău la invitația lui Igor Nicolaevici, pentru a participa la manifestațiile dedicate aniversării a 75-a de la „eliberarea Moldovei de fascism.”

Tot azi, Guvernul a declarat ziua de 23 august drept Ziua Europeană a Comemorării tuturor victimelor regimurilor totalitare. De la votare s-au abținut ministrul Voicu și bașkanul Găgăuziei Irina Vlah.

Graba strică treaba

Andrei Năstase nu a confirmat dacă va candida sau nu la funcția de primar al capitalei. Deputatul PAS Mihai Popșoi a declarat ieri că Năstase va fi probabil candidatul comun din partea ACUM. Liderul PDA a spus că „domnul Popșoi nu poate să îmi facă agenda nici mie, nici nimănui din Platforma DA.” Anterior, Mihai Popșoi i-a sugerat deputatului ACUM/PDA Octavian Țîcu să candideze la Ungheni.

Între timp, PSRM declară că e gata de locale. Socialiștii au desemnat azi „90 la sută” din candidați la funcțiile de primari și consilieri. Mai puțin în cazul municipiilor Bălți și Chișinău, unde candidații urmează să fie desemnați oficial pe 30 august. Anterior, Igor Dodon a confirmat că, la Chișinău, Ion Ceban va încerca să-și ia revanșa. Din cele patru circumscripții uninominale unde se vor organiza alegeri parlamentare noi, PSRM nu a desemnat vreun candidat pentru Europa de Vest.

Ani mai mulți, ani mai puțini

Procurorii au anunțat azi noi capete de acuzare pentru Veaceslav Platon. Acum el este acuzat că în 2013 a intrat în posesia actelor unei judecătoare de la CSJ și și-a deschis un card bancar, atașat la un cont într-o bancă străină, ambele pe numele ei. După care a mers de 99 de ori la bancomate pentru a extrage în total 297 mii de dolari. Magistrata, Svetlana Novac, a judecat de-a lungul timpului cel puțin patru dosare cu implicarea lui Platon și de fiecare dată acesta ieșea păgubaș. Procurorii afirmă că în felul acesta Platon încerca s-o șantajeze pe magistrată. Avocații fostului bancher și businessman au respins acuzațiile

Justiția moldovenească a fost însă mai îngăduitoare cu Ion Șoltoianu, fostul kickboxer care, în 2011, l-a împușcat mortal pe ex-polițistul Ion Stratulat. Oleg Pîntea de la Administrația de Stat a Penitenciarelor spune că Șoltoianu va fi acum eliberat întrucît Judecătoria Chișinău i-a aplicat ucigașului „mecanismul compensator, care a redus din termenul de detenție”. Șoltoianu a primit 14 ani de închisoare în 2013, însă a obținut reducerea cu doi ani a sentinței în 2016. Kickboxerul mai omorîse un om în 2003, dar a scăpat atunci datorită schimbării Codului Penal.

Laureații neamului

Cabinetul de Miniștri a anunțat azi și lista celor 10 laureați ai Premiului Național 2019: scriitoarea Tatiana Țîbuleac, umoristul Gheorghe Urschi, dramaturgul Val Butnaru, violonista Alexandra Conunova-Dumortier, sculptorul Iurii Canașin, pictorul și artistul grafic Lică Sainciuc, și patru cercetătoare în biologie - Galina Lupașcu, Nadejda Mihnea, Larisa Andronic, Svetlana Smerea. Valoarea premiilor de 100,000 lei pentru fiecare cîștigător.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.