Summa cu împrumut

Compania turcă Summa va construi Arena Chișinău cu 43 de milioane de euro, bani pe care statul va trebui să-i întoarcă contractantului timp de 12 ani, inclusiv 10 milioane de euro în primul an. Asta în afară de faptul că statul contribuie cu un teren de 69 de hectare în comuna Stăuceni, scrie Agora, cu referire la contractul încheiat cu Summa. Cu o capacitate de 4.000 de locuri și o parcare pentru 1.000 de mașini, Arena va mai avea separat un bazin olimpic cu tribune, dar și spa&fitness. Complexul, care se va ridica timp de 12 luni de la demararea lucrărilor, va trebui să poată găzdui și alte evenimente pe lîngă cele sportive, inclusiv concerte și expoziții. Ah da, doar 10 hectare sunt destinate Arenei, iar restul sunt „pentru dezvoltarea ulterioară a zonei”.

Protest în pijamale

Organizatorii protestului anti-guvernamental din 26 august îndeamnă participanții să ia cu ei corturi și să rămînă peste noapte în PMAN pentru a marca a doua zi Independența. Tototdată, secretarul general al PAS Igor Grosu spune că Primăria Chișinău încă nu a făcut claritate privind autorizarea protestului, deși acesta fusese anunțat încă din 1 iulie. „În regim de urgență și contrar opiniilor societății civile și a partenerilor externi, guvernarea a aprobat legea privind amnistia de capital, care comportă risc sporit pentru legalizarea miliardelor furate din sistemul bancar și spălarea banilor mafiei internaționale. [...] În aceste condiții, protestele cetățenești trebuie continuate cu o și mai mare intensitate”, a amintit președintele PDA Andrei Năstase.

N-ai taxi

Reducerea numărului de taxiuri în Chișinău în ultima perioadă l-a îngrijorat pe ministrul economiei Chiril Gaburici, care a cerut soluții concrete de la Asociația Transportatorilor Auto în regim de taxi. Numărul taxiurilor a scăzut ca urmare a controalelor, iar acestea vor continua. „Scopul nostru nu este de a umbla cu bîta din urma companiilor de taxi, ci de a crea condiții egale de activitate pentru toți actorii din domeniu. Odată cu obligarea șoferilor de taxi să ofere bonuri de casă călătorilor, am început lupta cu transportatorii iliciți”, a spus ministrul. Din 1 octombrie, șoferii de taxi vor beneficia de mai multe facilități fiscale. Între timp însă, se pare că serviciile de taxi au ales să-și compenseze pierderile cauzate de obligativitatea bonurilor fiscale prin mărirea planurilor de încasări pe care trebuie să le îndeplinească fiecare șofer.

Aventurile lui tergiverșor

Deși nu s-a prezentat ieri la Curtea de Apel Cahul invocînd motive de sănătate, Ilan Șor a fost observat zilele astea într-un hotel de lux din Israel. Surse au comunicat pentru Newsmaker că primarul de Orhei s-a cazat, sub un alt nume, la Dan Accadia Hotel din orașul Herzliya, pe coasta mediteraneană, unde Șorii au sărbătorit un eveniment de familie. Avocatul politicianului a evitat să comenteze, însă instanța din Cahul a confirmat că Șor, care se află sub control judiciar, a fost învoit să meargă la tratament în Israel de pe 9 pînă pe 19 august. Pe 20 august urma să aibă loc următoarea ședință în dosarul miliardului.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.