Turul sondajelor răsturnate

În răspăr cu ce preziseseră sondajele, în turul doi de scrutin la Chișinău au ieșit socialistul Ion Ceban (40,97%) și liderul PDA Andrei Năstase (32,12%), lăsînd-o în urmă pe Silvia Radu (17,65%), candidata sprijinită neoficial de televiziunile democraților. Aceasta din urmă a și anunțat că pleacă din Primărie. Candidații de pe următoarele locuri, Constantin Codreanu (4,55%) și Valeriu Munteanu (3,61%), și-au îndemnat alegătorii să-l voteze pe Năstase.

La alegeri au ieșit cam 225 de mii de chișinăuieni, ori 35,53% din alegătorii eligibili. Șeful IDIS Igor Munteanu spune că rata de participare slabă e o combinație de factori, printre care sentimentul de lehamite față de politică și prezența unui număr mare de proaspeți chișinăuieni care încă nu au dezvoltat un sentiment de loialitate față de oraș.

Turul doi e peste două săptămîni, iar, între timp, Ion Ceban l-a invitat pe „Andrei” să se întrunească zilnic în dezbateri pe subiecte ce țin strict de administrarea urbei și „nicidecum [pe] probleme de geopolitică”. Năstase a refuzat oferta în formula propusă de Ceban, dar a spus că va participa la toate dezbaterile organizate „în conformitate de legislația”.

Primari din prima

În municipiul Bălți, potrivit datelor preliminare, alegerile au fost cîștigate de Nicolai Grigorișin de la Partidul Nostru, iar în comuna Jora de Mijloc, Orhei, a cîștigat Marina Tauber de la Partidul Șor, ambii cu ~61%. Și în alte patru localități în care au avut alegeri noi primarul a fost ales din primul tur, în toate patru cîștigînd candidații PDM.

Radierea de bucurie

După victoria lui Grigorișin la Bălți, liderul PN Renato Usatîi poate rămîne în politica moldovenească (anterior promisese că se va retrage în cazul unui rezultat negativ). Mai mult, politicianul declară că a fost radiat din listele Interpol și că intenționează să se întoarcă în Moldova din exilul nevoit pînă la parlamenterele din toamnă. „Trebuie să vă fac viața colorată și am să mă descurc cu această sarcină”, a declarat Usatîi pentru Politica Nataliei Morari.

Pleacă englezește

Rise a aflat că, în timp ce se afla în funcția de primăriță interimară a Chișinăului, Silvia Radu co-deținea și administra efectiv două firme înregistrate în Marea Britanie. Asta deși legea interzice unui funcționar public să desfășoare activitate de întreprinzător. Deși Radu a prezentat reporterilor Rise un document prin care ea renunță la funcția de administrator în una din firmele respective, se pare că autoritățile britanice n-au ajuns să fie înștiințate de acest fapt.

Critica casnică

TIM avertizează în proaspătul număr al Observatorului de politici publice că programul „Prima Casă” în general, dar și subprogramul destinat bugetarilor, sunt „proiecte electorale riscante, care în perspectivă ar putea crea probleme financiare atât beneficiarilor, cât și economiei statului.” Beneficiile acordate bugetarilor prin acest program sunt similare „compensațiilor nominative” care au existat pînă în 2012, dar care au fost eliminate la recomandarea FMI ca fiind o „utilizare ineficientă a resurselor bugetare”. Un alt risc e că angajații publici vor trebui să demonstreze docilitate (risc de corupție sistemică) pe toată durata creditului ipotecar (pînă la 25 de ani), de frică să nu piardă compensațiile.

Cîștigător abonat

O firmă locală a fost desemnată de Apă-Canal Chișinău drept cîștigătoarea unui tender internațional pentru repararea a 7 kilometri de canalizare. Comalion LCA (anterior Lucet-Comerț) este „abonată la achiziții publice”, remarcă Moldstreet, cîștigînd licitații în valoare de 80 mln lei doar anul trecut. În 2015, la comanda primăriei, firma a amenajat mai multe curți din Chișinău și a creat cîteva mii de locuri de parcare, pentru suma de 53,3 milioane de lei, sumă considerată „nejustificat de mare”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.