Gazoductul infinitului

La o întîlnire cu un grup de experți FMI, ministrul economiei Chiril Gaburici a promis să lucrările de construcție a gazoductului Iași-Chișinău vor începe în luna iunie. Termenul de începere sau terminare a lucrărilor a fost amînat de nenumărate ori. Pentru o cronologie a epopeii gazdoctului Iași-Ungheni-Chișinău, vă invităm să vedeți materialul nostru din 2017.

Armata prin contract

Șeful PDM Vlad Plahotniuc a anunțat că democrații vor să elimine serviciul militar obligatoriu. Potrivit lui, condițiile din armată sunt foarte proaste și mulți tineri plătesc mită pentru a scăpa de serviciul militar. Politicianul spune că armata va fi modernizată, iar militarii vor fi profesioniști angajați prin contract. Conform planurilor democraților, reforma va începe la toamnă și va dura doi ani.

Pontius Plahotniuc

Tot azi, Plahotniuc a declarat că, dacă primăria Chișinăului va fi cîștigată de socialiști, responsabilitatea va fi a partidelor de dreapta. Democratul s-a arătat nemulțumit că partidele pro-europene i-au respins propunerea de a înainta un candidat comun. În schimb, PPDA și PL și-au anunțat propriii candidați - Andrei Năstase și Valeriu Munteanu. Ambii spun că PDM îl va sprijini, de fapt, pe socialistul Ion Ceban.

Întoarcerea ambasadorului

Viceministrul rus de externe Grigori Karasin s-a întîlnit azi la Chișinău cu Tudor Ulianovschi, ministrul moldovean de externe. În urma întîlnirii, Ulianovschi a anunțat că ambasadorul Andrei Neguța se va întoarce la Moscova pentru a-și relua îndatoririle diplomatice. Neguța a fost rechemat acum trei luni, după ce guvernarea de la Chișinău acuzase Rusia de intimidarea și hărțuirea politicienilor moldoveni.

Sondajul unirii

Centrul Social-Politic European va organiza un șir de cercetări sociologice despre subiectul Unirii dintre Moldova și România. Reprezentanții vor să chestioneze toți locuitorii Chișinăului, după care vor organiza sondaje reprezentative și focus-grupuri. CSPE spune că este o asociație imparțială și vrea să facă o „radiografie” a subiectului.

Tăcerea mieilor

Demnitarii de la Chișinău tac despre opinia de ieri a Comisiei de la Veneția, care a confirmat din nou că sistemul electoral din Moldova nu trebuia modificat. Totodată, Comisia vine și cu un șir de alte recomandări pentru a „diminua efectele negative” ale reformei electorale. Sergiu Sîrbu, deputat PDM și unul din principalii juriști ai formațiunii, a spus Europei Libere că nici aceste recomandări nu vor fi aplicate fiindcă a rămas prea puțin timp pînă la alegeri. De cealaltă parte, directorul Promo-Lex, Pavel Postică, crede că autoritățile au suficient timp, inclusiv pentru a aplica „recomandarea fundamentală” - renunțarea la sistemul mixt.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.