Avizui ne avizui

În ultima sa ședință din acest an, Parlamentul a adoptat, cu 51 de voturi, modificări la legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Numărul membrilor CSM se extinde de la 12 la 15, iar o treime din membri vor fi din rîndul profesorilor de drept, numiți de Parlament. Deputații ACUM au boicotat votul, supărați pe faptul că propunerile lor n-au fost nici măcar ascultate. Bunăoară, deputatul Sergiu Litvinenco (PAS) propusese ca membrii-profesori să nu fie numiți de Comisia Juridică a Parlamentului, ci aleși de o comisie de experți. Iar Dinu Plîngău (PDA) a declarat că graba cu care s-au votat modificările trădează intenția președintelui Dodon de a subordona politic organul de autoadministrare judecătorească.

În ajun, președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio, aflat în vizită la Chișinău, a fost surprins să afle că Ministerul Justiției solicită un aviz în regim de urgență pentru un proiect de lege care iată-iată urma să fie adoptat. Ministrul Fadei Nagacevschi l-a lămurit pe oficial că avizul, care va fi dat în ianuarie, va fi luat în calcul pentru îmbunătățirea legii. Buquicchio a îndemnat autoritățile moldovene să evite legiferarea „pe bucăți”, să consulte toți actorii vizați și să promoveze reformele cu mai multă transparență.

Toți oamenii președintelui

Cadou la a treia aniversare de la învestirea președintelui Dodon, Ziarul de Gardă a publicat o investigație despre anturajul familiei prezidențiale. Deși în acești trei ani cuplul prezidențial nu a adunat cine știe ce averi, apropiații – nași, fini, cumetri, consăteni și prieteni din studenție – o duc din ce în ce mai bine. Fratele Alexandru dezvoltă afaceri cu fiul procurorului general din Rusia. Nașul de cununie, Sergiu Catană, e director financiar de 12 ani la Metalferos, reușind ca prin minune să scape de buclucul în care a intrat compania de stat, a cărei conducere e bănuită de fraude financiare. Doi ofițeri din paza prezidențială sunt rude prin afinitate, iar unul din ei, fin de cununie, are afaceri nedeclarate și reprezintă prin procură televiziunea „Primul în Moldova.” Citiți/vedeți mai multe în investigația intitulată „Toți oamenii președintelui”.

Ai noștri în Europa

Revenind în Parlament. Democratul Pavel Filip l-a înlocuit pe Mihai Popșoi (PAS) la conducerea delegației la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În același timp, socialistul Petru Burduja devine șeful delegației la Euronest, instanță inter-parlamentară compusă din europarlamentari și deputați din țările Parteneriatului Estic, înlocuindu-l pe Igor Munteanu (PDA). Speakerul Zinaida Greceanîi a argumentat că totul s-a făcut conform principiului proporționalității. Fracțiunile blocului ACUM au părăsit sala în semn de protest.

Ne permitem

Premierul Ion Chicul a estimat că investițiile pentru renovarea aeroportului de la Mărculești ar fi minime, cam 33 milioane de lei, sau jumătate de milion de euro, sugerînd că e o cheltuială pe care statul și-o poate permite. „Acolo este tot ce este nevoie. Pista de aterizare este bună. Cred că pînă în iunie el va fi funcțional,” a spus premierul, repetînd anunțul președintelui Dodon. Totodată, Chicu spune că din punct de vedere comercial, un aeroport la Bălți ar fi mai potrivit. „Dar acolo trebuie să fie făcute investiții mari. Trebuie să facem studiu de fezabilitate și va trebui să mergem conform scenariului investitorului privat.”

Returnabil

Procurorul general al Ucrainei i-a solicitat omologului moldovean Alexandr Stoianoglo întoarcerea lui Veaceslav Platon la Kiev. În solicitare se spune că procedura de extrădare a lui Platon în Moldova în 2016 a fost încălcată, iar fostul bancher trebuie reîntors în Ucraina pentru ca solicitarea de extrădare să fie analizată de la zero, de data asta cu respectarea legii. Procuratura Generală a comunicat că a recepționat solicitarea și o va analiza. Platon, care e și cetățean ucrainean, afirma anterior că extrădarea lui a fost posibilă printr-o înțelegere între fostul lider PDM Vlad Plahotniuc și ex-președintele Petro Poroșenko. Controversatul bancher a fost condamnat în legătură cu furtul miliardului, însă el susține că întemnițarea sa a avut drept scop distragerea atenției publice de la beneficiarii reali, care, potrivit lui, sunt Plahotniuc și Ilan Șor.

Altele, într-o frază

◾ Igor Dodon a dat mîna cu președintele rus Vladimir Putin cu ocazia ședinței Consiliului Economic Suprem Eurasiatic de la Sankt Petersburg, la care președintele moldovean a participat ca observator.

◾ Președintele PDM Pavel Filip a declarat într-un interviu pentru IPN că în cele cinci luni de guvernare a blocului ACUM, nu s-a prezentat nicio dovadă a existenței schemelor pretinse și nici nu s-a recuperat vreun ban din acestea.

◾ Parlamentul a anulat o prevedere adoptată de guvernarea PDM în iunie 2018 care permitea firmelor private să efectueze controlul de securitate la aeroport, în locul Poliției de Frontieră.

◾ Procuratura Anticorupție a răspuns la demersul deputatului Radu Marian, inițiind un proces penal pentru a verifica dacă e adevărat că funția de procuror general s-a vîndut în 2009 cu 2 mln euro.

◾ Centrul analitic Expert-Grup își exprimă îngrijorarea în legătură cu independența BNM în condițiile în care instituția a micșorat rata de bază, „în context electoral, cu riscuri inflaționiste și de credibilitate.”

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.