Retragere promoțională

Zece deputați din coaliția de guvernare l-au propus pe Vitalie Pîrlog la funcția de șef al Serviciului de Informații și Securitate. Între 2001 și 2006, Pîrlog a fost reprezentant al Moldovei la CEDO, apoi ministru al justiției în guvernele comuniste pînă în 2009. În prezent, el e șef al Comisiei pentru Controlul Fișierelor la Interpol. Potrivit activistului civic Valeriu Pașa, Pîrlog ar fi cauzat probleme la Interpol și numirea sa în fruntea SIS e o metodă discretă de a-l scoate de acolo.

Integrare cu limba

Mihai Ghimpu a anunțat că PL va vota pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, însă are o condiție: majoritatea parlamentară să voteze întîi modificarea articolului 13 și să declare limba română limbă de stat.

Podul de bani

Moldova va primi un pachet de finanțare de 270 de milioane de euro de la BEI, BERD, UE și Banca Mondială pentru interconectarea permanentă a rețelelor electrice dintre Moldova și România. Azi au fost semnate acordurile de împrumut cu BERD și BEI (cîte 80 de milioane de la fiecare). Interconexiunile vor fi construite de Moldelectrica pînă în 2022.

Siguranța alimentară

Vicedirectorul Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati, a fost suspendat din funcție la cererea Procuraturii Anticorupție. Funcționarul e acuzat că ar fi cerut de la mai multe companii vinuri, carne și mezeluri pentru a nu le pune bețe în roate.

Viața bate filmul

Mai mulți cineaști l-au acuzat pe directorul Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, că persecută cineaștii care nu i se supun. Jereghi ar fi depus o plîngere la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în care acuză festivalele internaționale Anim’est și TIFF de evaziune fiscală și delapidare de fonduri publice. Împotriva lui Jereghi au ieșit regizorul Igor Cobîleanski, producătoarea de film Valentina Iusuphodjaev, fondatorul ALTFilm Dumitru Marian, președintele Asociației Cineaștilor Independenți Dumitru Grosei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.