Plecarea îmblînzitorului de lei

Imediat după ce a prezentat obiectivele strategice ale Băncii Naționale pentru următorii trei ani, Sergiu Cioclea și-a anunțat demisia, citînd motive personale. Aceasta ar urma să intre în vigoare începînd cu data de 30 noiembrie. Sergiu Cioclea deţine funcţia de guvernator al BNM din 11 aprilie 2016. Candidatura acestuia a fost susținută în Parlament cu 61 de voturi. Cioclea și-a îndeplinit atribuțiile doar aproximativ 3 ani din 7 cît prevede mandatul. Andrian Candu i-a mulțumit lui Sergiu Cioclea pentru activitatea desfășurată la Banca Națională a Moldovei (BNM). Președintele a precizat că următorul Guvernator va fi ales conform „standardelor înalte impuse de Cioclea”.

Fără hibride, vă rog

Uniunea Europeană nu va reînnoi asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova pînă cînd autoritățile nu vor lua măsuri concrete pentru a îmbunătăți situația din țară, insistă Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko. Oficialul a reiterat nevoia reformei justiției, a unei desfășurări corecte a alegerilor parlamentare din februarie, lupta împotriva corupției, dar și întoarcerea miliardului furat și pedepsirea persoanelor implicate. Michalko a menționat și cîteva reușite ale guvernării de la Chișinău, cum ar fi stabilizarea sectorului financiar, dar și dezvoltarea comerțului exterior.

Michalko a mai sugerat autorităților moldovene să se abțină de la „încercările de a limita sistemul democratic pluralist de partide”. Ambasadorul spune că relațiile dintre UE și Moldova deja au ajuns într-un „moment critic” odată cu anularea alegerilor primarului de Chișinău. Diplomatul precizează că alegerile parlamentare viitoare constituie următorul test al democrației, iar motivațiile nefondate „hibride” nu vor mai avea efect. Avertismentul lui Peter Michalko vine la scurt timp după ce o comisie de anchetă a Parlamentului a acuzat opoziția (PAS și DA) de finanțare ilegală din partea fundației Open Dialog.

Nu-i tocmai ok...

Judecătorii americani Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno consideră că funcția de judecător nu e tocmai cea mai compatibilă cu alegerile. Polster activează în Ohio, stat în care judecătorii sunt aleși de către cetățeni, însă acesta invocă principalele neajunsuri ale acestui sistem ca fiind următoarele: 1) nu poți face promisiuni electorale cînd funcția privește o activitate juridică; 2) cetățenii nu sunt cei mai buni experți în drept; 3) campaniile electorale presupun cheltuieli pentru fiecare candidat. Cei doi se află la Chișinău la inițiativa Ambasadei SUA. Aceștia vor participa la instruirea magistraților din R. Moldova. Mai multe despre ce cred aceștia despre propunerea democraților cu privire la alegerea judecătorilor prin vot direct, aflăm din interviul acordat pentru ZdG.

Bratokul cu katokul

De ceva timp, deputatul PD Constantin Țuțu se laudă pe rețelele de socializare că a contribuit la reparația mai multor străzi din suburbiile Chișinăului. Se pare însă că Țuțu își atribuie niște merite care nu-i aparțin, iar drumurile au fost reparate din bugetul de stat. Dacă va candida sau nu Constantin Țuțu pe circumscripția din care fac parte localitățile Trușeni, Durlești, Codru, Băcioi și Sîngera, încă nu se știe. Deputatul a dat de înțeles că decizia va fi luată de colegii de partid.

Ostașii luminii

Ministerul Afacerilor Interne a semnat un acord de colaborare cu Mitropolia. Acordul de colaborare ar avea menirea de promovare a educației spirituale și „asistență religioasă” pentru angajații MAI. Potrivit MAI, acest acord va consolida „colaborarea existentă” dintre cele două instituții și va aduce beneficii societății.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.