Interimat să fie

Președintele Parlamentului sau premierul va exercita temporar interimatul funcției de președinte al țării pentru a emite decretul de numire a ministrului apărării, a hotărît astăzi CC, ca răspuns la sesizarea Guvernului. „Curtea reține că refuzul președintelui Republicii Moldova de a-și îndeplini obligația constituțională de a numi candidatura propusă repetat de prim-ministrul și de a executa hotărârea Curții Constituționale nr. 2 din 24 ianuarie 2017 constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurămîntului depus”, a statuat Curtea.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinski a reclamat o încălcare a procedurii, invocînd spusele speakerului Andrian Candu cum că judecătorii CC s-ar fi implicat în redactarea sesizării din partea Guvernului.

Veneția să îl judece

Partidului Liberal anunță despre intenția Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei de a solicita avizul Comisiei de la Veneția cu referire la referendumul de revocare a primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă. PL face trimitere la o rezoluție recentă în care Congresul își exprimă îngrijorarea în legătură cu nerespectarea mai multor articole din Carta europeană a autonomiei locale.

Băsescu returns

Ex-președintele român Traian Băsescu s-a reîntors la Chișinău pentru a discuta cu jurnaliștii moldoveni despre unire. Președintele de onoare al PUN a declarat că promovează proiectul unirii ca „o chestiune de conștiință”, nu pentru funcții. Ca și săptămîna trecută, politicanul a vorbit despre perspectivele Moldovei în Uniunea Europeană vs. Uniunea Eurasiatică, problema transnistreană, colaborarea cu pro-europenii din Moldova etc. „N-am nicio problemă să discut cu Maia Sandu, cu Andrei Năstase, dar nu îmi va fi niciodată partener de dialog Vlad Plahotniuc”, a declarat Băsescu. Un rezumat al evenimentului poate fi găsit aici.

Mărul cel de toate zilele

Statul va aloca 40 de milioane de lei pentru ca fiecare elev din clasele I-IX din școlile de stat și private acreditate să poată primi un măr pe zi, potrivit unui proiect de hotărîre de Guvern, care prevede și alte activități de promovare a alimentației sănătoase. Merele se vor procura centralizat, exclusiv de la producătorii autohtoni. Un alt tip de activitate prevăzut e participarea elevilor la strînsul roadei.

Pruna cea întoarsă acasă

Loturile de prune întoarse pînă acum din Rusia pe motiv că ar fi infestate cu larva moliei orientale au fost verificate la întoarcere în Moldova, nefiind depistate neconformități, afirmă directorul ANSA Gheorghe Gaberi. „Noi am avut anul acesta exporturi în Uniunea Europeană de 14,7 mii de tone de prune [...] și n-am avut de nicăieri nicio acuzație de neconformitate. Avem doar din Federația Rusă, pentru că numai la ei acest vierme este obiect de carantină. Poate a existat un singur vierme într-o singură prună și ei l-au văzut cînd a ieșit”, a explicat funcționarul pentru IPN. Potrivit lui, în cazul în care parazitul totuși se depistează în fructe, producția de regulă se supune deparazitării la frontieră.

Ambasadă în EAU

Moldova planifică să deschisă ambasadă în Emiratele Arabe Unite, cu sediul la Abu Dhabi, potrivit unui proiect propus de Externe. Se propune și înființarea unui consulat general în Dubai. MAEIE urmează să calculeze devizul de cheltuieli, precum și indemnizațiile în valută străină pentru angajați.

Emiratele reprezintă o destinație populară printre turiști, dar și lucrătorii migranți. În 2015, Agora.md scria că în Emiratele Arabe Unite și Qatar se aflau la muncă circa 1000 de moldoveni.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.