Lista fierbinte

Pe primul loc figurează Vlad Plahotniuc, pe al doilea – grupul lui Vlad Filat și cel al lui Ilan Șor, a declarat deputatul Alexandru Slusari, după ce comisia de anchetă pe care o conduce a primit de la BNM lista raportului Kroll cu presupușii beneficiarii finali ai furtului miliardului. Comisia și-a asumat riscul să încalce clauza de confidențialitate și să rostească numele din raport, a precizat Slusari.

Deputatul a confirmat că Reghina Apostolova și Marina Tauber, recent lipsite de imunitate parlamentară pentru a fi investigate în acest caz, „se regăsesc practic pe fiecare pagină.” De fapt, potrivit lui Slusari, acolo este „aproape toată fracțiunea partidului Kroll.” Președintele comisiei i-a mai nominalizat pe fostul președinte Petru Lucinschi (erată: într-o versiune anterioară am scris Chiril, fostul deputat PLDM) și omul de afaceri Gabriel Stati, printre alții. În schimb, Slusari spune că n-a văzut în raport numele soțului Zinaidei Greceanîi.

Socialistul Vladimir Golovatiuc, membru al comisiei, a declarat: „ceea ce citim noi azi despre raportul Kroll se știa din 2015. Se putea de atunci să se acționeze.”

Lipsit în lipsă

Un alt deputat al fracțiunii Șor, Petru Jardan, a fost și el lipsit de imunitate, in absentia, prin votul a 58 de deputați. Parlamentarii i-au dat ieri o zi să se întoarcă din România ca să-și poată expune poziția în fața Comisiei Juridice. Procurorul-șef interimar Dumitru Robu a afirmat că Jardan a plecat intenționat și încearcă să distrugă probe. Jardan – fost director la Aeroportul Chișinău și apoi director la Avia Invest – e bănuit că a pus mîna ca Aeroportul să ajungă la „grup criminal condus de Ilan Șor.”

În legătură cu dosarul concesionării, azi s-au efectuat percheziții în birourile Aeroportului, iar ieri – la domiciliul democratului Vladimir Cebotari, la scurt timp după ce a fost și el lipsit de imunitate.

Grozăvii funciare

Nistor Grozavu a fost reținut azi, alături de un angajat al Direcției municipale arhitectură și relații funciare, dar eliberat la scurt timp. Fostul viceprimar este vizat într-un dosar penal privind înstrăinarea ilegală a terenurilor publice din Chișinău. Dosarul are legătură cu schema – deconspirată de procurori pe 9 septembrie – prin care terenurile municipale se înstrăinau pentru construcții după ce erau oferite în arendă. Grozavu a declarat că va coopera cu ancheta.

RSVP

Comisia parlamentară de anchetă privind „tentativa de puci” din 7-14 iunie l-a audiat azi pe fostul procuror-șef Eduard Harunjen, pentru a afla de ce procurorii au sprijinit guvernul Filip în defavoarea guvernului Sandu. Nemulțumit că mai mulți invitați nu au venit la audieri, președintele comisiei Mihai Popșoi vrea ca legea să fie schimbată astfel încît cei somați de comisiile de anchetă să nu se poată eschiva de la audieri.

Popșoi spune că foștii judecători constituționali, a căror decizie a și dus la existența a două guverne în paralel, vor fi ultimele persoane pe care le va audia comisia, care se va lămuri pînă atunci cu celelalte aspecte „nu mai puțin importante” ale puciului. De asemenea, vor fi audiați și membrii fostei guvernări, inclusiv unii deputați din fracțiunea curentă a PDM.

Nothing personal

La ședința Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse, la Chișinău, vicepremierul rus Dmitri Kozak a declarat că Rusia ar putea reveni la taxele vamale pentru produsele agroalimentare moldovenești, de la 1 ianuarie 2020. Kozak a explicat că acest lucru a fost solicitat de producătorii ruși, adăugînd că neaplicarea acestora a cășunat bugetului FR venituri ratate de tocmai $6 mln. Pînă una alta, însă, a fost modificată lista producătorilor autorizați să exporte în Rusia. „Rosselhoznadzor i-a verificat pe toți din această listă și a descoperit că guvernul precedent a introdus acolo 50 de intermediari care n-au treabă cu domeniul agroalimentar, așa că noi i-am eliminat și am inclus pe alții,” a spus Kozak. Totodată, vicepremierul rus а anunțat că membrii Comisiei au discutat un plan de măsuri concrete pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniile agroalimentar, vinicol, industrial și cel al turismului.

Chișinăul încercuit

Miliardarul rus Igor Bukato e interesat să construiască o șosea de centură în jurul Chișinăului, potrivit Președinției. La o întrevedere cu Igor Dodon, care găzduiește zilele astea forumul economic moldo-rus, echipa investitorului rus s-a lăudat cu autostrăzi și alte proiecte de infrastructură construite în Sankt Petersburg, Așhabad și alte orașe. Dodon a spus că va veni cu o inițiativă privind demararea negocierilor oficiale pentru a construi centura.

Paznici la gaz

Acționarii Moldova-Gaz au numit azi o nouă componență a Consiliului de Observatori. Din partea Guvernului RM au fost numiți Călin Negură, șef de direcție la Ministerul Economiei, și Adrian Lupușor, directorul executiv al centrului analitic Expert-Grup, ultimul fiind ales și vicepreședinte al Consiliului. În calitate de președintă a fost aleasă Elena Burmistrova, care este și vicepreședinta responsabilă de exporturi a întregului concern Gazprom.

Un procent pe zi

Prezentînd azi bilanțul a celor 100 de zile de la învestirea în funcție, ministrul de interne Andrei Năstase a declarat că MAI este unica instituție care a ieșit în totalitate din captivitate. Năstase s-a lăudat cu desființarea „poliției politice” în întruchiparea Direcției nr.5, securizarea Aeroportului în calitatea sa de „principala poartă” a țării, prioritizarea combaterii contrabandei, în special de țigări, cooperarea mai strînsă cu Primăria Chișinău și altele. „Am reușit totodată inaugurarea unui crucifix ca pavăză a nevoii de unitate în societatea noastră îndelung încercată de războaiele politice din trecutul recent.”

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.