Argumentul farmaceutic

Igor Dodon a declarat că nu va promulga candidaturile înaintate de PD pentru funcția de ministru al sănătății&muncii și cel al agriculturii. Președintele a spus, despre „independenta” Silvia Radu, că un ministru al sănătății ar trebui să „facă diferența dintre aspirină și paracetamol”, iar despre Nicolale Ciubuc, de altfel consătean al președintelui, că ar avea probleme de integritate. Premierul Pavel Filip a comentat că argumentele președintelui sunt nefondate și că se va adresa la Curtea Constituțională pentru a obține confirmările în funcție pentru cei doi.

Funcționari apartizi

Deputații au discutat azi un proiect de lege, propus de PCRM încă în iulie, care ar interzice funcționarilor publici să fie membri de partid. Autorii fac referire la un raport Promo-LEX care arată că 80% din funcționarii publici sunt supuși presiunilor venite din partea partidelor politice. În prezent, anumite grupuri de funcționari (de la fisc, vamă, din armată, de exemplu) deja n-au voie să fie membri de partid. Și atunci cu ce se deosebesc celelalte categorii de funcționari, a agrumentat comunista Elena Bodnarenco? „Noi putem adopta legea, dar asta nu-i salvează [pe funсționari] de terorismul politic”, a replicat liberalul Lilian Carp. Și liberal-democrata Maria Ciobanu a remarcat, amintind de aceeași Radu, că neapartenența formală la un partid nu înseamnă neafiliere de facto.

Anunț viral

Guvernul a aprobat un Plan complex de acțiuni pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, după ce ANSA a raportat 22 focare înregistrate de la începutul anului. În prezent, rămîn active 13 focare din șase localități din raioanele Ștefan-Vodă, Vulcănești și Cahul. Potrivit planului, urmează a fi sacrificați peste 700 de porci din localitățile afectate. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți, menționează Guvernul într-un comunicat. Suma care va fi alocată în acest scop se ridică la un milion și jumătate de lei.

Rămîneți cu deja-e-mai-bine

Cu ocazia încheierii misiunii sale în Moldova, ambasadorul SUA James Pettit l-a vizitat pe liderul PD Vlad Plahotniuc la sediul partidului. Într-un comunicat al formațiunii se spune că diplomatul a lăudat recent adoptata „orientare pro-Moldova” ca pe o „abordare corectă” și a apreciat succesele economice ale guvernării. „Multe probleme se vor rezolva în Moldova dacă economia va crește în continuare”. Din perspectiva PD, nici semn de îngrijorare.

Generozitate cu efect

Economia țării a înregistrat parametri pozitivi în acest an, însă sustenabilitatea creșterii economice este mică, constată Expert-Grup în noul număr al analizei sale trimestriale „Realitatea economică”. Mai ales că ne așteaptă cheltuieli bugetare cu caracter electoral, precum și reforma fiscală, care vor reduce veniturile bugetare și vor majora deficitul. Experții prezic, astfel, măsuri de austeritate bugetară după alegerile din februarie.

Supărarea cetățeanului turmentat

Clădirea Parlamentului a fost evacuată azi după-masă în urma unei amenințări cu bombă făcute de un bărbat care a sunat la 112. Geniștii au verificat și nu au găsit nimic. La scurt timp, suspectul a fost identificat și reținut. Dacă va fi găsit vinovat, cetățeanul, aflat în stare de ebrietate, riscă dosar penal și o amendă de pînă la 42 de mii de lei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.