Suspiciunea rezonabilă

Judecătoarea CC Domnica Manole declară că nu a votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan la cîrma instituției și cere reviziurea voturilor. După ce socialistul Țurcan a fost ales ieri prin vot secret spre indignarea reprezentanților ACUM, îndeosebi PAS, Manole spunea că nu-și poate dezvălui votul de teamă că ar încălca „secretul deliberării”. Ieri seara însă, contracandidata lui Țurcan, Liuba Șova, a presupus că a primit cel puțin două voturi din șase (inclusiv al său). Dacă Manole nu a votat pentru Țurcan, există „suspiciunea rezonabilă că rezultatele votării secrete au fost trucate.”

Ministra justiției Olesea Stamate spune că aceste circumstanțe ar putea servi drept temei pentru anularea rezultatelor. Însuși Țurcan a declarat că votul a fost corect și neinfluențat, iar Liuba Șova a reacționat „bolnăvicios” pentru că a pierdut. Socialistul Vasile Bolea a răspunsla criticile față de faptul că un politician a ajuns în fruntea CC amintind că și deputații PSRM și-au dat votul pentru Guvernul Sandu.

Președintele Igor Dodon, care speră la semnarea unui acord PSRM-ACUM cît mai curînd, a admis că ceea ce s-a întîmplat la CC „a fost o greșeală” și că „ideea de a promova oameni politici” nu a fost cea mai corectă. Dar, odată ce judecătorii au fost votați, „nu mai contează cine este președinte.”

Cu pîrghia la avioane

Reacționînd la vestea că Aeroportul Chișinău a ajuns pe mîna lui Nat Rothschild, ministrul economiei Vadim Brînzan a declarat că statul „nu are nici o pârghie legală” ca să influențeze tranzacția. Totuși, ministrul consideră că guvernul precedent a dat Aeroportul în concesiune în mod abuziv și în detrimentul cetățenilor. Întoarcerea Aeroportului în gestiunea statului ar putea dura ani, spune Brînzan, așa că între timp el va încerca să renegocieze cu noul proprietar pentru a obține condiții mai bune pentru stat și pentru a elimina schemele frauduloase. Ministrul este mai cu seamă nemulțumit de taxa de 9 euro, care ar aduce anual „peste 20 de milioane de Euro, din aer”.

Tot astăzi, ministrul Brînzan a declarat că beneficiarul final al întreprinderilor Fenosa, vîndute de grupul spaniol Naturgy în aprilie, este un miliardar ceh. Jiri Šmejc, care deține 80% din investiție, s-a obligat să nu înstrăineze companiile fără acordul Consiliului Suprem de Securitate.

Cauza specială

Dosarul morții businessmanului Iurii Luncașu a fost transferat în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale printr-un ordin al procurorului general interimar Dumitru Robu. PCCOCS va examina nu doar versiunea sinuciderii sau determinării la sinucidere, ci și cea în care afaceristul din anturajul lui Vlad Plahotniuc ar fi fost omorît cu premeditare. Fostul lider PDM a scris pe FB un mesaj scurt în care deplînge moartea „dragului și bunului” său prieten.

Poștalionul achitat

Sergiu Cebotari, un fost auditor-șef la Poșta Moldovei care a făcut dezvăluiri despre traficul cu anabolizante, a fost astăzi achitat de Curtea de Apel. Cebotari declarase presei în 2016 că Poșta era folosită pentru a face trafic cu cantități mari de anabolizante și alte substanțe interzise, într-o schemă patronată de sus-puși. Ulterior Cebotari s-a pomenit acuzat că ar fi exploatat niște muncitori la lucrări agricole, fiind condamnat în absență la 8 ani de închisoare.

Artistul nimerit

CEC a validat astăzi mandatul deputatului Igor Himici, fracțiunea Șor, care se va ocupa fotoliul lăsat vacant de Maria Albot. În mod curios, Himici sare peste doi candidați de pe lista supleanților Partidului Șor, care au refuzat să acceadă în Parlament. Jurist de profesie, Himici a devenit „artist emerit” prin ordinul președintelui Voronin în 2009. Pentru 2017-2018, deputatul n-a declarat nici un venit salarial. Soția sa a ridicat în schimb un salariu de 164 de mii de la „Avia Invest”. La venitul familiei se adaugă 12 mii de euro și 40 de mii de lei primiți în numerar cu ocazia zilelor de naștere a copiilor și soției.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.