Pojar oranj

O comisie extraordinară a anunțat cod portocaliu de rujeolă la nivel național, după ce 56 cazuri de pojar au fost deja confirmate în laborator, iar alți 86 de copii cu simptome își așteaptă rezultatele. Cel mai afectat e raionul Ceadîr-Lunga, căruia îi revin 60% din toate cazurile. Focarul a izbucnit la începutul lui august, cînd un copil din raion a înhățat virusul fiind la rude în orașul ucrainean de frontieră Bolhrad, iar apoi l-a dus să se răspîndească într-o tabără din Morenii-Noi, Ungheni, cam 230 km mai la nord. Tabăra, nu tocmai autorizată, fusese organizată de o comunitate religioasă care respinge vaccinările. Acum, boala periculoasă, dar perfect evitabilă, se răspîndește rapid, în condițiile în care părinții a 13% din copii din Moldova nu și-i vaccinează. Ministra sănătății Sventlana Cebotari spune că situația cu vaccinarea va fi evaluată pînă pe 1 septembrie, iar copiii nevaccinați riscă să nu fie admiși la grădiniță sau școală. Eventual, se va revizui legislația pentru a obliga părinții să-și vaccineze odraslele.

Nu foarte beton

Prăbușirea „deloc neașteptată” a podului Morandi în Genova săptămîna trecută a generat și la noi un val de îngrijorări. La ședința de azi a primăriei capitalei, interimarul de la drumuri și transporturi Vitalie Butucel a declarat că majoritatea podurilor din municipiu se află într-o stare nesatisfăcătoare și necesită reparații. Din cele 20 de poduri existente, cele din străzile Ismail, Grigore Vieru și Mihai Viteazul stau cel mai puțin beton, avînd grinzile degradate și hidroizolarea expirată de un sfert de secol. Expertizarea celor trei poduri va dura 4-6 luni, iar de atunci și pînă la lucrările propriu-zise, va mai urma etapa proiectării și cea a licitării lucrărilor.

Unde-i încrederea?

Comratul a sărbătorit ieri 28 de ani de la auto-proclamarea „republicii găgăuze” (1990-1994), precursoare a unității autonome de azi. La festivitățile dedicate „Declarației de independență a poporului găgăuz” și „statalității găgăuze” a participat și președintele Igor Dodon, care a împărțit ghiozdane „Din Suflet”-ul primei doamne. Bașcanul autonomiei Irina Vlah a cerut mai multă autonomie, dar și mai mulți bani de la centru. „Spre regret, Chișinăul nu percepe autonomia noastră cum o percep prietenii externi. De ce Chișinăul nu vrea să aibă încredere în noi?” se întreabă Irina Vlah.

Lauri din necaz

Viorel Mardare a fost propus să devină unul din laureații Premiului Național din acest an. Cei 100 de mii de lei care sunt acordați împreună cu recunoașterea meritelor l-ar putea ajuta pe talentatul regizor, maestru al scurt-metrajelor, în lupta sa cu cancerul. Deși ideea cu acordarea Premiului Național lui Viorel Mardare a fost lansată pe 10 august de actorul și prezentatorul TV Anatol Durbală, adunînd peste 3800 de like-uri și peste 2200 de distribuiri, premierul Pavel Filip și-a asumat meritul de a propune candidatura: „Cu părere de rău, anterior nimeni din cei care au conștientizat talentul acestui tânăr nu s-au gândit să-i înainteze dosarul”. Vedeți
aici cele 10 candidaturi
propuse pentru Premiul Național 2018.

Independenți și odihniți

Guvernul a aprobat azi propunerea de a acorda 9 zile de vacanță bugetarilor, începînd cu sîmbătă, 25 august, și pînă duminică, 2 septembrie. Motivarea oficială e că astfel se vor optimiza zilele de lucru și cele de odihnă din preajma celor două sărbători naționale de la sfîrșitul lui august. Criticii spun însă că o țară precum Moldova nu-și permite o astfel de vacanță, în condițiile în care în sîmbetele de recuperare oricum nu se prea muncește. La fel, măsura a fost criticată ca fiind o încercare de a tenta oamenii să plece în vacanțe taman în preajma protestului anti-guveranamental din 26 august.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.