Pîine ieftină și circ

Ilan Șor și Marina Tauber și-au condus simpatizanții într-o manifestație de protest împotriva a ceea ce ei consideră a fi o amenințare la adresa „magazinelor sociale” patronate de primarul de Orhei, amenințare întruchipată de partidele de opoziție PLDM, PAS și PDA. Intonînd cîntecul sovietic de cătănie Katiușa (o referință la magazinele înfloritoare „Merișor”?), protestatarii au mers la sediile celor „care încearcă să ia pîinea de la oameni” și au promis că vor face din ele magazine sociale după ce partidul Șor va cîștiga la alegeri. După manifestație, Șor a postat un video în care amenință cu centura scoasă pe Sandu, Năstase și „jurnaliștii plătiți”. Anterior, Maia Sandu de la PAS a spus că magazinele sociale și alte activități ale lui Șor ar fi finanțate din miliardul furat. Săptămîna trecută, deputatul PLDM Iurie Țap s-a referit la magazinele „Merișor” ca la o încălcare a regulilor de finanțare a partidelor și campaniilor electorale.

Cușma cu opt etaje

După ce a îngrădit accesul membrilor societății civile, Consiliul Monumentelor Istorice a avizat ieri totuși schița de proiect a unei clădiri cu 8 etaje în locul cafenelei Guguță din parcul Ștefan cel Mare al capitalei (vezi foto). Decizia a fost luată cu „vot de aur” – 7 din 13 membri au votat pentru. Deși membrul Consiliului Ion Ștefăniță, în capacitatea sa de șef pe ocrotirea monumentelor și consilier municipal neafiliat, a fost istoric împotriva proiectului (vedeți, de exemplu, aici și aici), acum el s-a lăsat convins. „Eu înțeleg că [viitoarea clădire] are funcționalitate culturală, de socializare și de agrement, cum este de exemplu la Malldova sau alte centre prin oraș”, a declarat Ștefăniță pentru ZdG, adăugînd: „Nu a fost ușor să luăm această decizie”. Anterior se vorbea de 10 etaje, iar argumentul principal al lui Ștefăniță era că în această zonă nu se pot construi edificii înalte. Avizul Consiliului Monumentelor e primul pas, următorul fiind certificatul de urbanism din partea CMC.

Lectură rapidă pentru stadion

În (aproape) altă ordine de idei, majoritatea parlamentară a votat azi în două lecturi desființarea Stadionului Republican și oferirea terenului pentru o nouă ambasadă SUA. Deputații din opoziție au avut întrebări/propuneri diverse: să se construiască Arena în acel loc (Zotea, PL); să se propună un nou stadion național înainte de a vinde terenul vechi (Carp, PL); să se facă terenul disponibil și altor licitanți și/sau să se construiască un stadion pe locul ambasadei vechi (Novac, PSRM). Socialiștii au preferat în cele din urmă să nu participe la vot. Speakerul Andrian Candu a apărat inițiativa, spunînd că terenul nu se oferă cadou, ci se vinde unui aliat care a sprijinit Moldova cu peste $1 miliard în ultimii ani.

Ce va zice CC?

Fracțiunea liberal-democrată și deputatul liberal Lilian Carp vor depune la CC o sesizare pregătită de experții comunității „WatchDog”. În esență, înalta curte e rugată să se expună privind constituționalitatea invalidării alegerilor din Chișinău. În special, se întreabă dacă instanțele de judecată din oficiu au avut dreptul să invalideze alegerile fără o cerere de anulare depusă de alegători, autorități sau concurenții electorali și în lipsa unor „probe pertinente”. La fel, CC este rugată să spună dacă invalidarea în lipsa unor criterii exprese nu constituie o încălcare a drepturilor constituționale de a alege și a fi ales și de participare a cetățenilor la treburile publice.

Deștepți, dar puțini

Potrivit unui studiu, în ultimii 12 ani numărul studenților s-a înjumătățit: de la 128 mii în anul de studii 2006/07, la 63 mii în anul de studii 2018/19. Veaceslav Ioniță de la IDIS Viitorul estimează că migrația și ratele scăzute de natalitate sunt de vină în proporție de ⅔ (minus 42-45 mii de studenți). Numărul studențimii a scăzut (treimea rămasă) și din cauza factorilor pozitivi precum îmbunătățirea procesului de examinare la BAC și trecerea la sistemul universitar în două trepte, care funcționează ca filtre de calitate. Potrivit expertului, asta compensează oarecum criteriile de selecție proaste, sau în general absente, ale universităților, în goana lor după contracte.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.