Chișinăul în flăcări

Două incendii au avut azi loc în Chișinău: unul la Institutul de Zoologie de la Telecentru, iar altul la Centrul comecial Lunedor de pe strada Ismail. Din fericire, nu au fost victime. Același centru comercial a ars și în 2016, din cauza nerespectării regulilor de securitate anti-incendiară. După tragedia din Rusia, de la Kemerovo, mai mulți politicieni moldoveni au vorbit despre importanța acestor reguli.

Mîna care spală

Stela Pahomi, fosta membră a consiliului de administrație al Moldova-Agroindbank, a fost achitată astăzi de judecători. Ea era învinuită de spălare de bani, înșelăciune și abuz de încredere. Potrivit procurorilor, ea organizase o schemă prin care 75 de acționari mici ai MAIB au fost deposedați de acțiunile lor. Avocatul acestora spune că Pahomi a fost achitată fiindcă în spatele ei s-ar afla Serghei Iaralov, considerat de unii mîna dreaptă a lui Vlad Plahotniuc. Anterior, Pahomi era cunoscută drept persoana de încredere a lui Veaceslav Platon, înainte de depune mărturie împotriva acestuia. Pahomi e martor și în dosarul lui Ilan Șor.

Minunatul audiovizual nou

Parlamentul a adoptat, în primă lectură, noul proiect al Codului Audiovizualului și concepția dezvoltării mass-media. Opoziția a criticat ambele proiecte. Liberala Alina Zotea spune că nu sunt prevăzute măsuri împotriva știrilor false, socialistul Vlad Bătrîncea crede că sunt discriminate programele în limba rusă, iar comunistul Vladimir Voronin spune că trebuie o comisie de etică care să înlocuiască CCA-ul subordonat politic. Despre „chinurile nașterii” noului Cod al Audiovizualului, citiți aici un articol mai vechi de la Newsmaker.

Ultimele drumuri

Potrivit raportului anual al Administrației de Stat a Drumurilor, ~70% din drumurile moldovenești sunt în stare mediocră, rea sau foarte rea. ASD spune că nu are resurse suficiente, inclusiv angajați, pentru a-și face treaba și a supraveghea calitatea lucrărilor de construcție sau reparație a drumurilor. De asemenea, în anii precedenți, guvernul a redirecționat din Fondul Rutier o parte din accizele la produsele petroliere pentru a acoperi alte găuri din buget.

Per aspera ad arena

Deși a promulgat legea bugetului prin care au fost alocate 200 de milioane de lei pentru Arena de la Stăuceni, președintele Igor Dodon se arată acum nemulțumit de contribuția statului și spune că are semne de întrebare. Mai optimist, ministrul economiei Chiril Gaburici a declarat aseară că arena va fi gata deja în vara lui 2019. Artur Suhih, organizatorul mai multor concerte în Chișinău, avertizează, însă, că orașul nu are infrastructura necesară pentru ca un flux de 10.000 de oameni să meargă seara la Stăuceni pentru un concert.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.