Din suflet, pentru construirea socialismului

ZdG a aflat mai multe detalii din investigația privind presupusa finanțare externă a PSRM, dosar care a fost conexat în decembrie la o altă anchetă a Procuraturii Anticorupție – privind spălarea banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea firmei „Exclusiv Media” a deputatului socialist Corneliu Furculiță. PA a solicitat de la Fisc informații în legătură cu 4 companii și 27 persoane fizice, între care mai mulți foști și actuali deputați socialiști, dar și Galina Dodon. Procurorii se interesează și despre firma off-shore Bulwer Development, administrată de Iaroslav Țurcan, care este și președintele fundației de caritate (politică) „Din Suflet” a primei doamne. Nu e clar dacă Fiscul a răspuns la aceste interpelări.

Așa cum a arătat o investigație Rise încă în 2016, schema este simplă: bani ajunși prin firme off-shore au fost „împrumutați” persoanelor apropiate partidului, ca ulterior sumele să alimenteze campania prezidențială ce l-a făcut pe Igor Dodon președinte. După o anchetă sumară, cazul a fost mai întîi abandonat. Șeful PA Viorel Morari a reluat cazul abia în decembrie 2019, cu puțin timp înainte de a fi suspendat. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat luni că suspendarea și arestarea lui Morari nu are legătură cu acest dosar, sugerînd că Morari a reanimat cazul special pentru a putea pretinde că-i persecutat pe motive politice. Așa sau altfel, PG a găsit în dosar niște încălcări procesuale.

Un șirag de pietre rare în grădina procurorilor

Prezentînd rezultatele inspecției la cele două procuraturi specializate, procurorul general Alexandr Stoianoglo i-a acuzat pe conducătorii PA și PCCOCS că „au dus fraudulos evidența, astfel încît, în eventualitatea unui control, să nu poată fi depistate gravele abateri admise în activitate.” Totuși, încălcări s-au găsit. Stoianoglo le-a clasificat astfel: pornirea neîntemeiată a urmării penale, mimarea căutării persoanelor învinuite, tergiversarea dosarelor și altele.

„Republica Moldova a fost tratată de o bună parte a societății [timp] de mai mulți ani ca un stat polițienesc, în care oamenii au trăit cu simțul fricii față de organele de drept apreciate ca inchizitorii,” Alexandr Stoianoglo

Tocmai o treime din dosarele instrumentate în ultimii patru ani au vizat cazuri mărunte de mită, în timp ce multe dosare serioase au stat pe loc. Un exemplu grăitor de alocare proastă a resurselor, potrivit lui Stoianoglo, e dosarul fraudei bancare, de care s-au ocupat doar 6 procurori, în pofida complexității acestuia. În schimb, pentru un caz șubred de spălare de bani s-au găsit 45 de procurori și anchetatori. Mai mult, Stoianoglo spune că în dosarul miliardului, PA a favorizat anumite grupuri de interese economice și politice, ignorînd pozițiile altor părți implicate în dosar.

De asemenea, Stoianoglo și-a cerut scuze public „de la sutele de cetățeni care au fost urmăriți ilegal de către procurori,” promițînd că asta nu se va mai întîmpla și că PG va lupta cu corupția din sistem.

Mold-street a remarcat în raportul procurorului general o curiozitate penală: ~900 kg de chihlimbar de contrabandă în valoare de 10 mln lei au fost returnate infractorilor fiindcă procurorii, chipurile, nu aveau unde să păstreze marfa confiscată. În mod similar, 6 mln de lei bani lichizi confiscați în dosarul „Tomograf” au fost restituiți unuia dintre acuzați.

Concluzionînd, Stoianoglo a spus că PG va porni acțiuni de sancționare disciplinară și/sau urmărire penală ca urmare a inspecției, iar în privința demiterilor va trebui să hotărască CSP.

Festina lente

Guvernul vrea transmită cît mai repede spre avizare Comisiei de la Veneția proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor. Însă un grup de experți ai Consiliului Europei, aflați la Chișinău, au avertizat că graba este inacceptabilă într-o chestiune așa de delicată. Experții au recomandat Guvernului să asigure un proces veritabil de discuții publice cu toate părțile interesate, iar Guvernul a căzut de acord.

Proiectul actual prevede reformatarea vechiului colegiu de evaluare a judecătorilor. Colegiul va fi monitorizat de o comisie specială, în care vor intra 10 membri desemnați de Parlament, mai exact 5 selectați direct de Comisia juridică și 5 experți străini selectați în baza propunerilor partenerilor internaționali. Strategia de reformare a justiției mai prevede și numirea judecătorilor CSJ de către președinte. Lidera PAS Maia Sandu a criticat proiectul ca fiind „o altă tentativă de supunere evidentă a sistemului juridic.” Guvernul ei a vrut o „evaluarea extraordinară, externă, veritabilă a judecătorilor”, însă proiectul actual propune o evaluare „prin mecanisme deja existente, care și-au demonstrat ineficiența”. „Evaluarea procurorilor a fost, în general, exclusă”, a adăugat Sandu. În replică, ministrul justiției Fadei Nagacevschi a asigurat că evaluarea procurorilor rămîne o prioritate, întorcîndu-i Maiei Sandu „complimentul” despre tentativa de politizare a evaluării judecătorilor.

Au schimbat placa

Chișinăul a suspendat interdicția impusă săptămîna trecută la traversarea frontierei de către automobilele înmatriculate în stînga Nistrului. Dar Guvernul a ținut să precizeze că asta nu s-a întîmplat în urma amenințării Tiraspolului de a răspunde cu aceeași monedă. Premierul Chicu explică: „Chișinăul nu a cedat și cuvinte de genul ‘șantaj’ noi nu folosim. Chișinăul a oferit posibilitatea locuitorilor noștri din Transnistria de a-și înregistra automobilele cu numere neutre ca să poată accede în țările terțe. O parte nu au făcut acest lucru. Am fost notificați de colegii noștri din Ucraina că de la 1 aprilie nu vor mai admite mașini cu numere transnistrene vechi. Respectiv, colegii noștri au făcut un proces de testare. Ce va fi după 1 aprilie o să vedem.”

Altele, într-o frază

◾ Premierul Ion Chicu spune că majorarea recentă a prețurilor la carburanți este o „evoluție firească” în condițiile economiei de piață și că va fi creată o comisie la Ministerul Finanțelor care va monitoriza și explica creșterea prețurilor; iar PDA cere convocarea de urgență a Parlamentului pentru a discuta această „înțelegere de cartel” din partea petroliștilor, dar și majorarea tarifelor în transportul interurban.

◾ Premierul Chicu a declarat că Moldova ar putea renunța la colaborarea cu FMI dacă organizația nu va fi suficient de „flexibilă” și, în particular, va insista pe majorarea tarifelor la gaz.

Anticoruptie.md a publicat o investigație despre „Mitul calității apei din Nistru”, care arată, între altele, că stația de epurare a capitalei este cel mai mare focar de poluare a Nistrului pe teritoriul RM.

◾ Banca Eurasiatică de Dezvoltare (RU - 65,67%, KZ - 32,99% din capital) vrea să finanțeze crearea unui hub agroindustrial în Moldova, proiect evaluat la $50 mln.

◾ Primarul capitalei Ion Ceban spune că majorarea tarifului în microbuze nu poate fi examinată nici acum, „nici peste jumătate de an”, mai ales că, spune el, operatorii nu oferă nimic în schimb.

◾ Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete PC, cu ~20 mii lei bucata, pentru a-i abilita pe deputați să voteze electronic.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.