Războiul de pe Nistru

Moldova comemorează astăzi 26 de ani de la începerea războiului de pe Nistru, care s-a transformat într-un conflict înghețat cu un regim separatist pe malul stîng. Conducerea țării a comemorat și a depus flori pentru luptătorii căzuți în timpul conflictului. Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ 300 de combatanți și 400 de civili au fost uciși. Dincolo de ceremonii, reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control avertizează din nou despre intenția unilaterală a Tiraspolului de a pune un post de control cu „grăniceri” și ”milițieni” lîngă podul Gura Bîcului-Bîcioc, redeschis abia acum cîteva luni.

Alegeri la pachet

Newsmaker scrie că democrații și socialiștii examinează opțiunea organizării alegerilor locale din Chișinău și Bălți la pachet cu scrutinul parlamentar. CEC a dat deja de înțeles că în buget nu sunt bani prevăzuți pentru alegerile anticipate din aceste două orașe. Atît Renato Usatîi, cît și Dorin Chirtoacă au spus că-și dau demisia pentru a strica planurile PDM. Nefiind pregătiți pentru anticipate în Chișinău și Bălți, democrații vor să le amîne pentru la toamnă.

Drumuri electorale

Șeful PDM Vlad Plahotniuc a anunțat săptămîna aceasta un program grandios de reparare a 1200 km de drumuri prin sate. Guvernul va aloca 500 de milioane de lei din Fondul Rutier și 1.1 miliarde din bugetul de stat. Mold-Street scrie că, de fapt, acești bani erau deja planificați în buget. Unicul lucru deosebit e faptul că PDM a decis în locul guvernului cum vor fi cheltuiți banii. Totodată, asistența externă pentru repararea drumurilor depășește cu un miliard de lei suma alocată de guvern pentru inițiativa lui Plahotniuc.

Revizuirea populației

Biroul Național de Statistică va recalcula numărul populației din Moldova în baza recensămîntului din 2014. În prezent, diferența dintre cifra BNS și datele recensămîntului e de 600,000 de oameni. Totodată, vor fi revizuiți mai mulți indicatori demografici și macroeconomici, precum PIB-ul pe cap de locuitor, indicatorii de sănătate, educație și piața de muncă. Potrivit recensămîntului, Moldova avea în 2014 o populație de aproximativ 3 milioane.

Finanțare frățească

Președintele român Klaus Iohannis a promulgat legea care permite autorităților publice locale din România să aprobe finanțarea unor proiecte ale APL-urilor din Moldova sau Ucraina, în baza unor acorduri de înfrățire sau cooperare. Astfel, localitățile românești pot aloca bani pentru obiectivele investiționale ale localităților din Moldova și Ucraina, dar și pentru programe culturale, sportive sau stagii de pregătire profesională care să contribuie la „dezvoltarea relațiilor de prietenie”.

Trei crai de la Răsărit

Președinții Parlamentelor din Moldova, Ucraina și Georgia au semnat o declarație prin care se angajează să promoveze o poziție comună în domeniul securității și apărării. Demnitarii critică prezența trupelor ruse pe teritoriile celor trei țări, campaniile de propagandă și dezinformare, sprijinul pentru mișcările separatiste, și cer sprijinul UE și al SUA. Declarația a fost semnată după o conferință interparlamentară organizată astăzi la Chișinău. Peste drum de clădirea unde avea loc întîlnirea, Maia Sandu și colegii ei din PAS au protestat amintind că principalul pericol vine din interior, de la oligarhii corupți care au capturat cele trei state.

Transfer judecătoresc

Mihai Poalelungi este unicul candidat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Dacă e selectat, Poalelungi va renunța la șefia Curții Supreme de Justiție. De altfel, Poalelungi a fost unicul candidat și cînd a cîștigat a doua oară concursul pentru șefia CSJ în 2016. Între 2008 și 2012, magistratul a fost judecător la CEDO din partea Moldovei.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.