Judecători în lege

Ziarul de Gardă scrie că 40 de judecători au fost prinși în flagrant, arestați, investigați și unii chiar condamnați în ultimii opt ani. Totuși, astăzi niciunul nu se află la închisoare. În unele cazuri, dosarele sunt tergiversate cîte trei-patru ani. În alte cazuri, arestul judecătorilor e anunțat cu tam-tam, însă aceștia sunt ulterior achitați. Fără sentințe sunt și cei 14 foști sau actuali judecători investigați în dosarul laundromatului rusesc.

Lactate vegetale

O analiză efectuată de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare arată că o pătrime din produsele lactate care se vînd în Moldova conțin grăsimi de alte origini, adică nu din lapte. Norma acceptabilă e ca proporția acestor grăsimi străine să fie sub 5% din totalul de grăsimi. Cel mai prost stă compania JLC: în unele produse acest indicator depășește 90%. De asemenea, unele produse care ar trebui să fie degresate conțin, de fapt, grăsimi, inclusiv vegetale. Lista completă a rezultatelor poate fi găsită aici.

Acreditări democrate

După ce s-a mutat în sediu nou, Partidul Democrat a anunțat că jurnaliștii vor trebui să obțină acreditări speciale pentru a participa la conferințele de presă organizate acolo. Vicepreședintele PDM Andrian Candu a refuzat să explice noua regulă. Pînă acum, doar Președinția și Parlamentul cereau acreditări.

Frauda națională

Un buletin de Transparency International Moldova arată că declarațiile demnitarilor moldoveni precum Andrian Candu sau Igor Dodon sunt adesea contradictorii, dar și în discordanță cu cifrele publicate de Banca Națională sau Ministerul Finanțelor, ceea ce sporește confuzia în spațiul public. Experții mai remarcă faptul că prin „contorul miliardului” autoritățile indică, de fapt, banii obținuți din lichidarea activelor celor trei bănci pentru stingerea creditelor de urgență acordate de BNM cu garanția guvernului. Numind asta „active fraudate”, guvernul admite indirect că acele credite de urgență sunt și ele active fraudate.

Start la subvenții

Agricultorii pot deja depune cereri pentru subvenții de la stat. Bugetul alocat în acest an e de 900 de milioane de lei, dintre care 220 vor fi alocate pentru cererile de anul trecut. Autoritățile anunță că prioritate în acest an vor avea femeile și tinerii fermieri.

Referendum amînat

CEC încă nu a aprobat organizarea referendumului privind demiterea primarului de Bălți, Renato Usatîi. Potrivit șefei CEC Alina Russu, Cancelaria de Stat a notificat Consiliul Municipal Bălți că decizia privind organizarea referendumului pe 4 martie este ilegală. CMB trebuie acum să-și abroge decizia sau să și-o apere cu argumente. Plebiscitul a fost lansat de însuși Usatîi pentru a demonstra că se bucură de sprijinul alegătorilor și pentru a împiedica PDM să preia puterea locală la Bălți.

Justiție amînată

O nouă ședință de judecată privind moartea în penitenciar a lui Andrei Braguța a fost amînată fiindcă unul din acuzați și-ar fi rupt piciorul. În total sunt 13 polițiști acuzați în acest dosar. Ședința din 15 ianuarie a fost și ea amînată fiindcă au lipsit trei dintre ei. Cu toții se declară nevinovați. Amintim că un raport al Avocatului Poporului pune responsabilitatea pentru moartea lui Braguța nu doar în seama polițiștilor, ci și a medicilor, procurorilor și judecătorilor implicați în acel caz.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.