Regret fundamental

Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR au publicat o nouă opinie privind sistemul electoral mixt în Moldova, în care își exprimă regretul că „recomandarea fundamentală” din opinia precedentă, adică neadoptarea sistemului mixt, nu a fost respectată. Potrivit documentului, rămîn valabile principalele obiecții identificate anterior - lipsa consensului larg în societate și riscul de influențare a candidaților din circumscripții de către afaceriști sau alte părți terțe.

Putin fără sfîrșit

Vladimir Putin a cîștigat din nou alegerile prezidențiale din Rusia, cu peste 76% din voturi. Mai mulți observatori independenți au atras atenția la numeroase încălcări ale regulilor electorale, iar principalul lider de opoziție, Alexei Navalnîi, nici nu a putut candida. Totuși, președintele Igor Dodon l-a felicitat pe Putin, pe care l-a descris drept un prieten al Moldovei și un „simbol al speranței”. Amintim că, în timpul conducerii lui Putin, Rusia a impus mai multe embargouri motivate politic împotriva Moldovei, iar armata rusă continuă să staționeze în Transnistria. În regiunea separatistă, 96,4% din cei 74,000 de alegători care au mers la vot au votat pentru Putin.

Încrederea în presă

IMAS a publicat un sondaj despre încrederea oamenilor în mass media. Potrivit rezultatelor, doar 15% cred că mass media este independentă. Jumătate din respondenți cred că mass media reprezintă interesul politicienilor, iar 15% - interesul comercial al proprietarilor. 58% sunt îngrijorați de faptul că presa este coruptă.

Răsplata magistraților

Ziarul de Gardă scrie că mai mulți judecători controversați vor primi distincții de la Consiliul Superior al Magistraturii. Spre exemplu, Mariana Pitic, judecătoare CSJ care spune că a cumpărat un Porsche Cayenne avariat cu 11,000 de lei, ar putea primi Diploma de Onoare a CSM. Judecătorul Anatolie Minciună, care a figurat într-un dosar penal în 2015, ar putea primi titlul de „Veteran al sistemului judiciar”. Pe lista candidaților pentru distincții se află și judecătorii care l-au condamnat sau i-au refuzat recursurile în anulare lui Vlad Filat.

Ceban la primărie

Socialiștii au anunțat că Ion Ceban va fi candidatul lor la alegerile locale din Chișinău, care vor avea loc pe 20 mai. În prezent, Ceban este consilier municipal și consilier al președintelui Igor Dodon. În 2016, a primit în dar de la părinții săi un apartament de un milion de lei. Ceban a fost și viceministru al tineretului în timpul guvernării comuniste a lui Vladimir Voronin.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.