Caritate cu scandal

RISE Moldova a publicat o investigație despre cum mai mulți beneficiari ai unor acțiuni de caritate au fost înșelați. O organizație a colectat donații în numele unor copii bolnavi, apoi aceștia au fost trimiși în Turcia pentru a fi operați. Întorși în Moldova, părinții au aflat că operațiile nu au avut loc. Platforma caritate.md, vizată în investigație, neagă dovezile prezentate în reportaj și că ar face bani de pe seama bolnavilor. Mai mult, reprezentanții organizației au lansat cîteva atacuri la persoană în adresa jurnalistei care a realizat investigația. RISE Moldova spune că va sesiza Procuratura.

Mandat contestat

Partidul Liberal afirmă că, odată cu demisia primarului Dorin Chirtoacă, mandatul de primăriță interimară al Silviei Radu s-a terminat. De altfel, liberalii insistă că însăși numirea în funcție a Silviei Radu a fost ilegală și o acuză pe aceasta de uzurparea puterii în municipiu. Dorin Chirtoacă și anunțat demisia vinerea trecută.

Autobuzul de piatră

Între timp, la Primărie, Silvia Radu s-a arătat nemulțumită de calitatea autobuzelor din oraș, spunînd că sunt din epoca de piatră, și a cerut demisia șefului Parcului Urban de Autobuze, Iacob Capcelea. Acesta a recunoscut că toate autobuzele au termenul de exploatare depășit, însă dă vina pe autoritățile municipale că nu au alocat bani întreprinderii și nici nu i-au permis să ia vreun împrumut.

Comerț în creștere

Valoarea tuturor exporturilor din Moldova în 2017 a crescut cu 18,6% sau 380,5 milioane de dolari față de 2016. În UE au mers 65,9% din exporturi, iar în CSI 19,1%. Cel mai mult au crescut exporturile de fructe și legume - cu 46,1%. O treime din totalul exporturilor au fost re-exporturi de mărfuri străine. Importurile au crescut anul trecut cu 20,2% sau cu 811 milioane de dolari.

Gazul în aer

Lidera PAS Maia Sandu a fost astăzi audiată la CNA în legătură cu denunțul pe care l-a depus împotriva conducerii ANRE. Citînd datele unor experți, politiciana spune că ANRE nu a ajustat tariful la gaz, ceea ce a cauzat populației pierderi de 1,5 miliarde de lei. Anterior, premierul Pavel Filip a spus că gazul se va ieftini cu 20%, apoi Moldovagaz a venit cu cifra de 11%. Banca Națională însă, în ultimul raport asupra inflației, anticipează o ieftinire de doar 10% în trimestrul III al anului. De cealaltă parte, experții spun că, de fapt, tariful poate fi redus cu aproximativ 30%.

Stăpînii laptelui

Ziarul de Gardă a aflat cine sunt proprietarii principalelor firme de lactate din Moldova. Vladimir Jardan, care trăiește în Germania, controlează JLC și Incomlac. Fabrica de la Soroca deținută de grupul internațional Lactalis, al doilea cel mai mare producător de lactate din lume. Lapmol-ul e deținut de o moldoveancă stabilită în Rusia, iar fabrica de la Florești (Milk Mark) e deținută de un grup de familii locale. Pentru restul companiilor, accesați articolul întreg.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.