Buget de campanie

Parlamentul a adoptat în lectură finală bugetul de stat pentru 2020. Indicatorii generali ai bugetului de stat au rămas nemodificați după ajustări, adică deficitul a rămas să fie de peste 7,4 mlrd lei. Ajustările aprobate au fost „de ordin redacțional”, iar amendamentele propuse de ACUM și PȘ au fost respinse.

Deficitul va fi acoperit din împrumuturi și alte surse, multe din ele deocamdată incerte. Președinta PAS, Maia Sandu, a atenționat că un amendament aprobat „la repezeală” autorizează Guvernul să achite cota de participare la Banca de Dezvoltare Eurasiatică. Potrivit ei, costurile împrumuturilor de la această bancă ar fi mai mari decît cele din surse europene, iar transparența implementării proiectelor cu asemenea finanțare ar fi mică.

Totodată, potrivit analiștilor de la Expert-Grup, caracterul electoral al deficitului planificat ar putea avea repercusiuni asupra stabilității finanțelor publice și creșterii economice pe termen mediu și lung.

Chestiunea tranzitorie

Ucraina și Rusia, cu ajutorul Comisiei Europene, au reușit să ajungă la un acord privind tranzitul de gaz, a anunțat miercuri seara Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene. Condițiile exacte ale acestei înțelegeri rămîn deocamdată necunoscute, dar pentru Moldova important e că gazele vor continua să vină pe ruta obișnuită.

Cum te cheamă, pui de DAAC?

Parlamentul a votat ca numai mașinile hibride de tip plug-in (care se bagă în priză) să beneficieze de o reducere de 50% la import. Reducerile pentru alte tipuri de autovehicule hibride fie au fost micșorate, fie anulate cu totul. Potrivit experților, creșterea prețurilor va descuraja populația să opteze pentru modele hibride. Opoziția a acuzat deputații din majoritate că nu le pasă de mediu. Mai mult, deputații Liviu Vovc și Lilian Carp au afirmat că măsura vine să protejeze vînzările companiei Daac Hermes, cel mai mare importator de mașini din țară. Fondatorul și președintele acesteia este Vasili Chirtoca, consilier socialist în CMC.

Ar fi bine și la noi așa ceva

Aflat într-o vizită în Rusia, președintele Igor Dodon a făcut o plimbare cu trenul de mare viteză „Sapsan”, care leagă Moscova de Sankt Petersburg. „Ar fi bine să avem și noi un asemenea proiect, care ar uni regiunea de nord cu regiunea de sud a Moldovei.” La Moscova, președintele s-a întîlnit cu Patriarhul Kiril și cu Gherman Gref, președintele Sberbank. Cu ultimul a discutat oportunitatea implementării unor proiecte comune.

Altele, într-o frază

◾ Deputații au votat pentru reintroducerea premiului anual în mărime de 50% din salariul de bază, cunoscut în popor ca al 13-lea salariu, iar circa 44 de mii de bugetari vor beneficia de majorări salariale între 8 și 63% în anul 2020.

◾ Parlamentul a adoptat Legea privind calitatea apei potabile, care presupune mai multă monitorizare și controale; de exemplu, fîntînile și izvoarele din mediul rural vor fi verificate o dată la 3 ani de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

◾ Președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio se află într-o vizită la Chișinău după ce anterior și-a exprimat îngrijorările legate de fricțiunile între diferite instituții ale statului.

◾ Socialista Marina Rădvan ar putea reveni în Parlament în locul Tatianei Cunețchi, care și-a depus mandatul pentru a deveni directoarea interimară a Agenției Servicii Publice.

◾ Consiliul Municipal Chișinău a exclus de pe ordinea de de zi aprobarea bugetului pentru anul viitor, după ce fracțiunile PL și PAS au invocat încălcări la elaborarea acestuia.

◾ Primarul capitalei Ion Ceban a cerut preturilor și Direcției arhitectură să inventarieze toate construcțiile și reclamele neautorizate și să inițieze procedura de demolare/demontare a acestora.

◾ „Există o zicală chineză: dacă vrei să fii bogat, construiește mai întîi drumul,” spune ambasadorul Chinei Zhang Yinghong, oferind Moldovei sprijin pentru o astfel de îmbogățire.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.