Ciocoii vechi și noi

Vlad Plahotniuc a anunțat azi remanieri în cadrul cabinetului de miniștri. Ex-premierii Iurie Leancă și Chiril Gaburici se întorc la guvern: primul în calitate de vicepremier pentru integrare europeană, iar al doilea ca ministru al economiei și infrastructurii. După un detur la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase se întoarce la fotoliul de ministru al justiției.

Tudor Ulianovschi, fost ambasador al Moldovei în Elveția și la ONU, va prelua Ministerul de Externe, unde a deținut anterior funcția de viceministru. Liviu Volconovici, rector al Universității Agrare, va fi noul ministru al agriculturii. Directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui, Svetlana Cebotari, va deveni ministra sănătății. Șefa direcției integrare europeană de la MAI, Cristina Lisnic, va fi promovată la fotoliul de viceministră pentru reintegrare.

Deși Vlad Plahotniuc a prezentat noua componență a guvernului drept un cabinet tehnocrat, nume ca Leancă, Gaburici și Tănase au o istorie politică în spate. Maia Sandu a spus că acest fapt denotă o lipsă de cadre în interiorul PDM, iar Igor Dodon a spus că va semna doar demisia vechilor miniștri, dar nu și numirea în funcție a celor noi. Renato Usatîi spune că noii vechi miniștri au fost aleși pentru că sunt șantajabili, iar Tudor Deliu de la PLDM crede că cei care părăsesc fotoliile de miniștri acum vor candida ulterior în circumscripții. La rîndul lor, liberalii au reluat problema diplomei false a lui Chiril Gaburici.

Topul mass-media

Potrivit unui sondaj prezentat de Centrul pentru Jurnalism Independent, televiziunea (67,8%) și internetul (61,3%) sunt principalele surse de informație ale moldovenilor. Prime TV este cel mai vizionat canal (46,7% din respondenți), urmat de Jurnal TV cu 25,8%, Moldova 1 cu 25,5%, RTR cu 21,3% și ProTV Chișinău cu 21%.

La capitolul radio, pe primul loc e Radio Moldova, cu un rating de 24%. Urmează Radio Noroc cu 19,7%, Jurnal FM cu 14,3%, Radio Plai cu 13,3% și Kiss FM cu 10,5%. Între ziare, cel mai citit e Timpul (20,1%), urmat îndeaproape de Komsomolskaia Pravda (19,7%). Ziarul de Gardă (13,3%) și Jurnal de Chișinău (12,9%) încheie topul.

Control comun

De azi, trecerea graniței la Palanca se va face printr-un punct vamal comun. Pînă la ajustarea infrastructurii, va fi instituit un punct de trecere temporar. Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, a promis că, după ce vor fi terminate lucrările, acest punct de trecere comun va fi „cel mai frumos din sud-estul Europei”.

Vin turcii

Vicepremierul turc Hakan Çavuşoğlu a sosit în Moldova. El s-a întîlnit astăzi cu omologul său Octavian Calmîc, dar și cu Igor Dodon. Președintele a reamintit că reparația clădirii președinției se face în întregime din bani turcești, iar inaugurarea edificiului va avea loc în mai 2018, cînd va veni în Moldova și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. La rîndul său, Calmîc a spus că schimburile comerciale moldo-turce au ajuns la cifra de 500 de milioane de dolari și scopul este să se ajungă la un miliard.

Din beci la răcoare

Fostul șef de la Cricova, Valentin Bodiul, a fost astăzi arestat pentru abuz în serviciu. El e acuzat că ar fi organizat construirea localului „Orașul Subteran”, iar teritoriul pe care a fost ridicat acest local ar fi fost exclus în mod fraudulos din patrimoniul Cricova. Mai mult decît atît, Cricova i-ar mai fi oferit companiei care a construit localul și un împrumut de 2 milioane de lei care încă nu a fost întors. Bodiul a condus combinatul de vinuri timp de 29 de ani.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.