În așteptarea acuzatorului

Consiliul Superior al Procurorilor va începe mîine să examineze cele patru candidaturi la funcția de Procuror General din lista restabilită de noul ministru al justiției. După lege, CSP are 10 zile la dispoziție. Președinta CSP Angela Motuzoc a precizat că nu se va purcede la faza interviurilor pînă cînd Consiliul nu va avea întreaga informație din dosare, inclusiv avize de la SIS, CNA și ANI. Într-un final, președintele Igor Dodon va trebui să confirme candidatul ales de CSP.

Prin presă s-a vehiculat că favoritul președintelui la această funcție ar fi Alexandr Stoianoglo, fost deputat PDM. O dovadă în favoarea acestei teorii e că delegatul PSRM în comisia de preselecție i-a dat lui Stoianoglo punctajul maxim. Însă președintele PN Renato Usatîi sugerează că ăsta ar fi un bluf, pe cînd de fapt Dodon l-ar vrea în fruntea PG pe procurorul Veaceslav Soltan, pentru că ar fi cel mai docil.

Ancheta unei discuții neserioase

Liderul PDA Andrei Năstase cere reinițierea unei anchete privind presupusa finanțare din străinătate a PSRM. Năstase spune că filmulețul – în care președintele Dodon ar recunoaște că primește lunar $700,000 din Rusia pentru PSRM – a fost verificat și s-a dovedit adevărat. Liderul PDA mai afirmă că ancheta a fost condusă superficial și că aceasta a fost închisă în urma unui „troc” cu Plahotniuc, adică în schimbul închiderii dosarului privind uzurparea.

Ancheta a fost închisă pe 8 iulie, exact la o lună de la publicarea filmulețului de la negocierile Dodon-Plahotniuc. Dodon le-a comunicat procurorilor că el a mințit intenționat despre finanțare, în încercarea de a afla cît cheltuie Plahotniuc pe întreținerea PDM. Procurorul pe caz l-a crezut, concluzinînd că discuția surprinsă „pare a nu fi una serioasă”, iar interlocutorii „se provoacă unul pe altul.” Năstase sugerează că procurorii nu trebuiau să-i creadă pe cuvînt pe politicieni (au mai fost audiați Plahotniuc și consultantul său, Serghei Iaralov) și să verifice barem cărțile contabile.
Șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a declarat anterior că a adunat 12 volume despre caz, pentru a verifica dacă a existat temei pentru încetarea anchetei. Azi el a comunicat reporterilor TV8 că studiază cîte un volum, că e mult de lucru și că n-a ajuns încă la o concluzie.

Pușculița lui Pușcuță

Tot azi, șeful comisiei parlamentare securitate, Chiril Moțpan, a anunțat că a obținut 40 de pagini de informații compromițătoare despre Serghei Pușcuța, noul ministru al finanțelor. Moțpan, care este și secretar general al PDA, l-a învinuit pe fostul șef de la Fisc de evaziuni fiscale, estorcări de mită, protecționism și alte acte de corupție. Funcționar la stat, Pușcuța a reușit să agonisească o avere de 1 mln de euro, spune Moțpan. Deputatul a adăugat că a avertizat-o pe speakerul Zinaida Greceanîi înainte de învestirea noului guvern, dar informația nu a fost luată în seamă.

În replică, Pușcuța a spus că Moțpan i-a estimat greșit averea, care va fi reflectată în declarația depusă cu ocazia numirii în funcția de ministru. Fostul șef de la Fisc (atît pe vremea democraților, cît și pe vremea comuniștilor) a mai precizat că nu a lucrat numai la stat (fiind director la firma de lactate JLC ceva timp). În final, Pușcuța i-a mulțumit lui Moțpan că s-a adresat procurorilor, care trebuie să verifice.

Revenirea funcționarilor rătăcitori

Ion Chicu a asigurat că Guvernul are o mare parte din banii pentru implementare celor 7 măsuri sociale anunțate ieri (cînd noul executiv a fost acuzat că profită de banii acumulați de guvernul precedent). Totodată, premierul a adăugat că Guvernul va conta și pe sprijin extern. În orice caz, nu vor fi mărite impozitele existente și nu vor fi introduse altele noi.

La prima ședință a Cabinetului, o întreagă armată de secretari de stat și alți funcționari din Guvernul Sandu și-au dat demisia, făcînd loc pentru o altă armată de funcționari noi-vechi. Dintre cei demiși, foștul șef de la Agenția Proprietăți Publice, Eugen Moraru, s-a ales cu dosar contravențional pentru că s-a implicat abuziv în organizarea concursului pentru funcția de șef al Moldatsa. Interimarul Gheorghe Balan a fost înlocuit de Vadim Cojocaru la Inspectoratul General al Poliției. Mai mulți funcționari veniți în Guvernul Chicu sunt din garnitura trenului democrat. Totodată, președintele Dodon a angajat-o în calitate de consilieră pe Galina Balmoș, colegă cu el în guvernele comuniste, deputată transfugă PCRM-PD și ex-ministră democrată a protecției sociale. Fosta șefă a executivului, Maia Sandu, a comentat cu această ocazie că „asistăm la refacerea vechii prietenii dintre Dodon și Plahotniuc”. Ea a mai adăugat că numirile masive ar confirma faptul că instalarea Cabinetului Chicu era un plan bine pregătit.

Citiți articolul nostru proaspăt de pe sic!: Cum s-au răzgîndit socialiștii în privința majorității formale și a guvernului minoritar

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.