Gazoductul pe frînă

Timp de peste două luni, Transgaz nu poate găsi un contractor pentru construcția conductei de gaz Ungheni-Chișinău. Din acest motiv, concursul, anunțat încă din septembrie, este în continuă extindere. Recent, termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit pînă pe 20 noiembrie. De ce se întîmplă astfel? Transgaz, deocamdată, refuză să comenteze. Experții de la mold-street susțin că de vină ar fi cerințele stricte pentru viitorul antreprenor, care sunt greu de îndeplinit. Astfel, se estimează că mult așteptata conductă Ungheni-Chișinău va fi pusă în funcțiunea abia prin vara anului 2020. Fostul șef ANRE Victor Parlicov consideră că întîrzierea pînă în 2020 înseamnă că Moldova va depinde la mod serios de Gazprom. El explică acest lucru prin faptul că până la sfîrșitul anului 2019 „rușii vor construi Turkish Stream, care va ocoli Ucraina și Moldova”, ceea ce le va permite „să dicteze condițiile de livrare a gazelor”.

Statul vs Domnica Manole

Curtea Supremă de Justiție a decis irevocabil: Fosta judecătoare a Curții de Apel, Domnica Manole nu va fi restabilită în funcție. Nici măcar cererea de chemare în judecată împotriva CSM și SIS nu a fost acceptată. Anume prin deciziile acestor două instituții fosta magistrată a fost demisă din sistem. Acest lucru se întîmpla după ce ex-judecătoarea obligase CEC-ul să inițieze un referendum propus de Platforma DA. Ulterior, în baza unei plîngeri CEC însoțite de un aviz emis de SIS, în iulie 2017, Domnica Manole fusese eliberată din funcție. În ianuarie 2018, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională această decizie, dat fiind faptul că SIS și-ar fi întrecut atribuțiile. Avocata magistratei a declarat că se va adresa la CEDO.

Mantii în arest

Cele trei judecătoare anchetate pentru mită rămîn în arest preventiv. Mandatul de arest al magistratei Liubovi Brînza a fost prelungit cu 30 de zile de arest în izolatorul CNA. Celeltale două, Ludmila Ous și Galina Moscalciuc, s-au ales cu 30 de zile de arest la domiciliu. Judecătoria Chișinău a decis și prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile în penitenciarul nr.13 al asistentului judiciar Vitalii Furtuna. Acesta, de asemenea, este bănuit că ar fi implicat în schemă. Anume acesta ar fi fost cel care transmitea banii la magistrați pentru a se lua niște decizii în favoarea unor persoane terțe.

Funcționează, dar nu prea...

Aproximativ o treime din camerele de supraveghere instalate la intersecții în întreaga țară nu funcționează. Șeful ministerului economiei, Chiril Gaburici, a solicitat ca toate camerele video instalate pe drumurile țării să fie funcționale: „Pentru ca oamenii să poată urma drumurile naționale și traficul lor transfrontalier". Reporterii NewsMaker au decis să verifice cum funcționează aceste camere online și au fost foarte surprinși. Chiar și imaginile emise de camerele de supraveghere care, în teorie, funcționează, nu sunt inteligibile.

Fiecare a cincea

Fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală (gesturi nepotrivite sau limbaj cu tentă sexuală), iar patru din 100 de femei se confruntă cu forme grave de hărțuire. 20% dintre femeile agresate s-au confruntat cu amenințări sau solicitări de a întreține relații sexuale din partea profesorului, în instituțiile de învățământ. Cifrele sunt parte a unui studiu realizat în 2016 și au fost prezentate, astăzi, într-o conferință de presă la IPN, de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Consiliul Național al Tineretului din Moldova. Mai multe, puteți afla aici.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.