Matematica elementară pe înțelesul ANRE

Experții WatchDog.MD cer ANRE să explice de ce pînă acum nu a fost revizuit tariful la căldură. Tariful la gaze pentru centralele electrice a scăzut cu 19,6% încă în martie. Componenta de gaz constituie grosul în structura tarifului la căldură, de 77% în cazul Termoelectrica. Astfel, tariful la căldură ar fi trebuit să scadă cu 15%. Experții așteaptă un răspuns de la ANRE de o lună deja, fără succes. Sergiu Tofilat crede că păstrarea artificală a tarifului înalt ar putea fi un truc electoral: „Sperăm că nu e menținut acest tarif înalt pentru ca în ajunul alegerilor parlamentare să fie redus cu vreo 25% și PDM să spună că este realizarea lor”.

Pîrghie în mîna anchetatorilor

Un proiect de lege votat în primă lectură propune condiționarea arestului preventiv. Acesta nu va fi aplicat dacă sunt îndeplinite cumulativ patru condiții: dacă inculpatul și-a recunoscut vina, dacă n-a fost constrîngere fizică sau psihică, dacă n-au fost cauzate prejudicii vieții și sănătății, și dacă infracțiunea nu a fost săvîrșită de un grup criminal. Democratul Sergiu Sîrbu, unul dintre autori, a spus că măsura va contribui la reducerea numărului de cazuri de aplicare a arestului preventiv, care trebuie să rămînă o măsură excepțională. Deputatul PDLM Vadim Pistrinciuc a atenționat că în țara noastră „arestul preventiv este ca o pîrghie de a fabrica dosare, oamenii sunt arestați și peste două luni își recunosc vina”. Socialistul Adrian Lebedinschi a suspectat că măsura va permite celor ca Ilan Șor să scape de arest.

Relații financiar-funciare

25 de persoane au fost audiate astăzi la CNA, după o serie de percheziții la birouri și domicilii. Printre aceștia sunt și trei angajați ai Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare din cadrul Primăriei municipiului Chișinău. Șase persoane au fost reținute: șeful adjunct al Direcției, doi subalterni de-ai săi, un expert tehnic și doi intermediari. Potrivit CNA, funcționarii ar fi luat, prin intermediari, mite serioase pentru eliberarea în regim de urgență a actelor permisive pentru construcția, reconstrucția sau replanificarea unor imobile.

Va fi ceva interesant

PDM intenționează să țină o „adunare națională” în PMAN duminica asta, însă organizatorii par a fi destul de secretoși în legătură cu o manifestație care ar vrea să adune cît mai multă lume, 60 de mii, nu mai puțin. Contactat de ZdG, purtătorul de cuvînt Vitalie Gamurari a declarat că nu cunoaște mai multe informații decît ce a fost făcut public, iar deputatul Sergiu Sîrbu a spus: „probabil va fi o dare de seamă, un raport despre ce am făcut, dar și viziunea de viitor”. În privința unui document scurs de Omega care i-ar fi instruit pe participanți ce să poarte și cum să vobrească cu presa, Gamurari nu a comentat. Opoziția extra-parlamentară i-a acuzat anterior pe democrați că îi obligă pe bugetari să vină duminica în PMAN. Democrații neagă însă acest lucru.

Confruntarea improbabilă

Vladimir Voronin prezice că apropiata campanie electorală pentru parlamentare va fi foarte interesantă pentru că sistemul mixt de vot „distruge toți anii de independență”. „Nu se știe pînă la urmă ce fel de Parlament o să avem. În Parlament o să vină cei cu bani mari și cu promisiuni”, În ceea ce privește o posibilă participare în scrutin, președintele PCRM spune că și-ar înainta candidatura în circumscripția uninominală unde va candida și președintele Igor Dodon, unul din discipolii săi transfugi, pe care nu o dată l-a numit trădător.

Experții IPN cred însă că Voronin nu va avea această posibilitate. În primul rînd, Igor Dodon s-ar speria de o astfel de perspectivă. Prea grele sunt argumentele făuritorului și mentorului său politic. În al doilea rînd, Igor Dodon a declarat că și-ar dori să participe la alegeri pe lista națională de candidați ai PSRM, doar în calitatea de locomotivă electorală a formațiunii. În al treilea rînd, există restricții de ordin constituțional ca șeful statului să fie promotor al intereselor vreo unui partid politic. Probabil, ultimul lucru este chiar benefic pentru Igor Dodon, permițîndu-i acestuia să evite o confruntarea directă cu Vladimir Voronin, în pofida „mixturii de resurse financiare și propagandistice de care dispune PSRM”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.