Unde-i unul

CEC Chișinău a decis, cu votul a 7 din 10 membri, să nu-l înregistreze pe primarul suspendat Dorin Chirtoacă în campania referendumului pentru demiterea sa. Unul din cele opt motive invocate e că primarul, aflat în arest la domiciliu, trebuia să depună actele personal, nu prin împuterniciți. De asemenea, s-a reținut și argumentul că în calitate de participanți se înregistrează partide și organizații, nu persoane fizice.

În consecință, Partidul Liberal și-a anunțat intenția de a se înregistra în cursă, dar doar ca să îndemne alegătorii municipiului Chișinău să nu meargă la vot pe 19 noiembrie.

Interimar pentru o cauză

Guvernul s-a întrunit într-o ședință specială pentru a sesiza Curtea Constituționă în vederea instituirii interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova. „Avem o situație cînd intervine interimatul funcției de președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat premierul Pavel Filip.

Întrebare de la sic!: Înseamnă oare cererea Guvernului de a institui „interimat pentru o cauză”, fără a-l substitui pe președintele Dodon pentru o anumită perioadă de timp, că, în secunda în care interimarul va semna pentru ministru, vom avea simultan doi șefi de stat?

Binemeritata pensie

Atingerea vîrstei de pensionare va putea fi, de mîine, temei pentru concediere, odată cu publicarea unui amendament la Codul Muncii. Legea a fost promulgată de președintele Igor Dodon, deși acesta a respins-o inițial după discuții cu sindicaliștii. O altă prevedere e că pensionarii vor putea fi angajați cu contracte limitate în timp. Totodată, salariații sunt obligați să informeze de îndată angajatorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu. În total, au fost modificate și completate 36 de articole din Cod.

Viață demnă

Șomerii aflați în căutare de lucru, din familiile care beneficiază de ajutor social, vor trebui să presteze pînă la 40 de ore/lună de muncă de interes comunitar la solicitarea primarului, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern. Altfel nu primesc ajutorul social. Sunt scutiți acei șomeri ai cărori familii primesc 288 de lei/lună sau mai puțin în calitate de ajutor social.

Potrivit notei informative a proiectului, care invocă bunele practici internaționale, unul din scopuri e incluziunea socială a șomerilor, „posibilitatea de a duce o viață demnă și de a juca un rol activ în societate”.

Hotărîri, cu executare

Cu avizul a trei comisii parlamentare, inițiativa legislativă a Grupului Popular European—cea de a introduce pedepse penale pentru funcționarii ce nu execută hotărîrile judecătorești și ale CC—a fost transmisă spre dezbateri în Parlament. „Și președintele Curții Constituționale a spus că va trimite o adresare Parlamentului din partea Curții ca să fie modificată legislația în acest sens. Blocajele constituționale sunt periculoase, pentru că pot duce la vid de putere și atentează la securitatea națională”, a argumentat deputatul Valeriu Ghilețchi, adăugînd că inițiativa nu trebuie privită ca un atac împotriva președintelui Dodon anume.

Deetatizarea oncologiei

Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care oferă privaților dreptul să ofere servicii medicale în domeniul oncologic. Ex-comunistul și în prezent democratul Boris Golovin, în calitate de co-autor, a argumentat că Institutul Oncologic e suprasolicitat, fiind singurul spital specializat. Liderul comuniștilor Vladimir Voronin a spus că proiectul de lege promovează interesele unui anumit spital privat și a apărut după ce președintele Parlamentului ar fi avut o întrevedere cu reprezentanții instituției medicale în cauză. Andrian Candu a replicat: „Scopul proiectului este de a da posibilitate cetățeanului să aleagă. [...] Acum, prin interdicțiile existente, îl obligăm să meargă ori la stat, ori să strîngă bani ca să plece în afară”.

5 ani

Elevi și profesori de la liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu Promo-LEX, au organizat o acțiune de protest în fața ambasadei Rusiei, cerînd executarea hotărârii CEDO, pronunțată acum cinci ani, prin care Rusia a fost recunoscută responsabilă de violarea dreptului la educație în Transnistria. „Noi încă în 2002 am fost scoși cu forța din clădirea școlii din Grigoriopol și de 15 ani suntem obligați, în fiecare zi, să facem naveta cu copiii la Doroțcaia, ca să poată face școală în limba română”, a rezumat situația directoarea instituției Eleonora Cercavschi.

StopFals fals

Organizațiile care realizează campania anti-fake „Stop Fals!” avertizează despre apariția unui site-clonă care a furat denumirea și imaginea campaniei. Pagina fake, înregistrată pe un server din SUA, preia neautorizat materiale originale ale campaniei și adaugă postări ce conțin falsuri, „la comanda grupului de interese care l-a angajat”. Asociația Presei Independente cere implicarea poliției și cheamă jurnaliștii la solidaritate împotriva fenomenului „știrilor false”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.