Imunodeficiență acutizată

Vladimir Cebotari a fost azi lipsit de imunitate parlamentară cu votul a 53 de deputați, iar deputatul fracțiunii Șor Petru Jardan a scăpat pe moment, fiindcă nu a fost prezent la audierile Comisiei Juridice.

Solicitînd ridicarea imunității lui Cebotari în plenul Parlamentului, procurorul general interimar Dumitru Robu l-a acuzat pe democrat că ar fi acționat „în interesul unui grup criminal organizat” atunci cînd a participat la desemnarea firmei Avia Invest drept cîștigătoare a concesiunii Aeroportului în 2013 (anterior, ministrul de interne Andrei Năstase solicita anchetarea lui Cebotari în afacerea miliardului). PDM a declarat că e vorba de un dosar politic și o încercare de a-i pune lui Cebotari bețe în roate în cursa pentru Chișinău, în care s-a înregistrat cu cîteva ore înainte. Acum democratul rămîne cu imunitatea de care se bucură candidații electorali.

În ce-l privește pe Jardan, acesta nici măcar nu se află în țară. Deputatul PȘ a promis că se întoarce „luni sau marți”, dar solicitarea privind ridicarea imunității sale ar putea fi examinată repetat deja mîine. Jardan e fost director la Avia Invest și rămîne a fi membru al consiliului companiei.

Tot azi, trei deputați din fracțiunea Șor au contestat la CC ridicarea imunității colegelor lor, Marina Tauber și Reghina Apostolova. Tauber a primit între timp 30 de zile arest la domiciliu, iar Apostolova a fost pusă sub control judiciar.

Dacă cele două deputate pot fi absolvite de pedeapsă, „după lege”, datorită mărturiilor făcute de Ilan Șor – citiți în fact-check-ul nostru de azi: „Pot Tauber și Apostolova scăpa basma curată datorită mărturiilor lui Șor?”

Celălalt Mike

La Washington, prim-ministra Maia Sandu n-a reușit să prindă o întrevedere promisă cu secretarul de stat Mike Pompeo, plecat de urgență să, ehm, stingă focuri în Orientul Mijlociu. În schimb, a fost primită de vicepreședintele SUA Mike Pence, care a îndemnat autoritățile moldovene să continue reformele, în special în vederea asigurării unor instituții publice independente. Delegația guvernamentală s-a mai întîlnit și cu Ivanka Trump, consiliera și fiica președintelui american, care a vorbit despre anticorupție și investiții. Despre eforturile anticorupție Sandu a mai discutat și cu Tim Morrison, asistent special al președintelui SUA și membru al Consiliului Național de Securitate. Prim-ministra a solicitat sprijinul SUA în investigarea furtului miliardului și laundromatului, precum și în capturarea celor vinovați.

Proba de foc și FMI

Tot azi, dar la Chișinău, CNA a primit asigurări de sprijin în investigarea furtului miliardului din partea FMI. Volodymyr Tulin, reprezentantul Fondului în RM, a declarat că CNA înregistrează progrese evidente și a lăudat ultimele acțiuni ale ARBI (care ieri a pus sechestre de 364 mln lei). FMI va ajuta cu identificarea și repatrierea banilor furați. Șeful CNA Ruslan Flocea a zis că instituția are ambiția de a lupta cu corupția sistemică, însă finalizarea cu succes a anchetei furtului miliardului și tragerea la răspundere a celor vinovați reprezintă „proba de foc” pentru CNA.

Candidați de ultim moment

Proaspătul deputat semi-afiliat Octavian Țîcu va candida la primăria capitalei din partea Partidului Unității Naționale a lui Anatol Șalaru, fără a deveni membru al formațiunii. El este unul din cei 12 pretendenți la fotoliul de primar al Chișinăului care au depus actele azi, în ultima zi în care era posibil. Printre ei – și candidatul comun ACUM Andrei Năstase, abia întors din State. Liberalul Dorin Chirtoacă își vrea fotoliul înapoi pentru încă „un singur mandat.” Ex-ministrul apărării Vitalie Marinuța (Partidul Verde Ecologist), directorul liceului „Gheorghe Asachi” Boris Volosatîi (Democrația Acasă) și jurnalistul Vlad Țurcanu (Partidul Popular Românesc) adaugă la oferta unionistă din campanie, în care poate s-ar înscrie și candidatul PLDM, Alexandru Fetescu. Omul Partidului Nostru, ex-procurorul capitalei Ivan Diacov, a zis că va lupta nu doar cu „taracanii”, ci și cu „șobolanii” din Primărie. Fostul primar interimar Ruslan Codreanu e unicul ce se înscrie ca independent, reușind să colecteze numărul necesar de semnături. În total, s-au înscris 21 de pretendenți.

CSM contraatacă

Vinerea trecută 87 de judecători au solicitat convocarea, pentru vinerea asta, a unei Ședințe Extraordinare Generale a Judecătorilor, în care să se ceară demisia în corpore a Consiliului Superior al Magistraturii. Azi-dimineață, CSM a decis amînarea examinării cererii. Între timp, Inspecția Judiciară a fost sesizată să verifice dacă magistrații nu au fost intimidați sau induși în eroare cînd au semnat cererea, dar și modul în care au fost colectate semnăturile. Potrivit CSM, mai mulți judecători „nu știau ce semnează”, unii au semnat pe foi goale, iar alții din listă sunt în vacanță și nu puteau semna. Pe de altă parte, Asociația Judecătorilor a declarat că unii membri CSM au încercat să obțină prin intimidare retragerea semnăturilor.

Poluați sănătos!

Consiliul Concurenței a amendat Apă-Canal Chișinău cu 7,2 mln lei pentru modul în care a aplicat, sau mai bine zis, n-a aplicat plăți suplimentare pentru întreprinderile cu activitate poluantă din Chișinău și orașul Ialoveni. În urma unei investigații care a durat aproape 2 ani, Consiliul a calificat acțiunea întreprinderii municipale drept abuz de poziție dominantă și a constatat că ACC a acționat ilegal. S-a constatat în special că ACC nu a perceput tarife diferențiate sau plăți suplimentare pentru deversarea apelor uzate supraîncărcate în cazul a tocmai 95,47% din cca 23.000 de întreprinderi din municipiu.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.