Aventurile lui Tergiverșor. Continuare

Ilan Șor a primit un nou răgaz în dosarul miliardului, pînă pe 17 decembrie, după ce instanța a aprobat solicitarea avocaților săi privind efectuarea unei „expertize financiar-contabile”. Jurista Viorica Grecu, citată de anticoruptie.md, spune că e puțin probabil ca expertiza să fie gata pînă la ședința următoare, pentru că în practică astfel de expertize durează ani. „Toți avocații știu că astfel de expertize durează ani întregi”, a precizat ea. Ședințele în dosarul Șor, ca și în cele împotriva fostului premier Vlad Filat, sunt ținute cu ușile închise. Spre deosebire de Șor, însă, lui Filat i s-au refuzat cererile privind efectuarea de expertize.

Orhelandromat

Deși autoritățile cunosc despre fenomenul utilizării organizațiilor de caritate pentru finanțarea netransparentă a activităților politice, nimic nu se face pentru a-l combate. Un articol CPR care examinează în detaliu subiectul—cu un studiu de caz pe parcul Orheiland construit prin intermediul fundațiilor „Pentru Orhei” și „Miron Șor”—arată că în anturajul fundațiilor patronate de politicieni sunt persoane vizate în investigații financiare de amploare. „Acest fapt trezește mari semne de întrebare despre proveniența banilor și eventuala creare a unui circuit prin care marea corupție politică alimentează campaniile politice, care la rândul lor vor acoperi crimele din trecut și cele viitoare.”

Referendumurile președintelui

Președintele Igor Dodon a declarat că, după alegeri, problema reintegrării țării va fi discutată în cadrul unui referendum. Experții IPN observă (făcînd în paralel apropouri la incompatibilitatea rolului de președinte cu cel de agent electoral) că această propunere ar putea intra în conflict cu alte două referendumuri promise de Dodon și PSRM, cel privind republica prezidențială și cel privind denunțarea Acordului de Asociere cu UE. În primul caz, e probabil ca elita politică din regiunea transnistreană să vrea mai degrabă un stat parlamentar. În al doilea, s-ar complica găsirea unui compromis în formatul existent 5+2, unde raportul geopolitic înclină spre vest.

Rujeola bate în retragere

Pe parcursul unei săptămîni, numărul elevilor bolnavi de rujeolă s-a micșorat de la 84 la trei. Situația privind rujeola a fost raportată în cadrul unor audieri organizate de către comisa parlamentară protecție socială, sănătate și familie. S-a constatat că în Republica Moldova este nevoie de o campanie de informare a populației despre necesitatea vaccinării copiilor și despre riscul campaniilor anti-vaccinare. Cadrul legislativ național ar urma să fie înăsprit, prin introducerea sancțiunilor pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii.

Pesta ia amploare

Cît privește situația cu pesta porcină africană, ea devine tot mai alarmantă. Purtători ai virusului sunt nu doar mistreții, dar și furajele infestate. În doar zece zile, au fost înregistrate 17 focare de pestă porcină. În legătură cu situația complicată azi la Guvern a fost convocată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.