Raportul de forțe

Vladimir Țurcan a fost ales prin vot secret președinte al Curții Constituționale de cel puțin 4 din cei 6 judecători CC. Vestea a stîrnit indignarea prim-ministrei Maia Sandu, care a declarat că punerea unui politician la cîrma CC „este un lucru grav” și care erodează și mai mult încrederea în instituție. „Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică.” Igor Dodon, pe de altă parte, spune că alegerea lui Țurcan ține de „procesele interne ale CC” și speră că „judecătorii vor fi imuni politic.” Tot Igor Dodon cîteva zile în urmă părea încrezător că ACUM și PSRM vor semna un acord politic deja săptămîna aceasta.

Abordat de reporteri, Țurcan a zis că nu vede vreo problemă în faptul că Parlamentul l-a numit în afara concursului. Acesta a mai promis că CC va fi apolitică.

După cum notează Agora.md, Vladimir Țurcan a fost pînă vinerea trecută unul dintre cei mai longevivi deputați moldoveni, fiind în Parlament din anul 2001, cu o întrerupere de trei ani (2003-2005), cînd a fost ambasador la Moscova. În 2009, generalul-maior de poliție în rezervă Țurcan a plecat de la PCRM-ul lui Voronin, iar în 2014 s-a alăturat PSRM-ului lui Dodon.

Păpușarul de la Aeroport

NR Investments Ltd, o firmă de investiții imobiliare înregistrată în Insulele Canalului, a confirmat azi procurarea a 95% din Avia Invest, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău. Firma din off-shore are o experiență vastă în proiecte imobiliare din Europa Centrală, inclusiv un port pentru iahturi de lux în Muntenegru.

Tranzacția marchează intrarea pe piața moldavă a lui Nat Rothschild, membru al faimoasei familii de bancheri și unicul beneficiar al firmei cumpărătoare. Investitorul deja și-a făcut apariția la Chișinău. În 2012, Daily Mail l-a numit pe Nat Rothschild „păpușar” pentru că a făcut lipeala între comisarul UE pentru comerț de atunci și oligarhul rus Oleg Deripaska. Rothschild a dat ziarul în judecată, dar a pierdut. În prezent, Avia Invest și concesiunea Aeroportului fac obiectul mai multor investigații.

Interdependența fatală

Poliția și procurorii investighează moartea lui Iurii Luncașu, un businessman secretos (președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri „Interdependența”) din anturajul lui Vlad Pahotniuc. Din spusele șoferului: șeful l-a sunat să iasă la aer curat, l-a rugat să oprească la o margine de drum în afara orașului, i-a dictat un bilețel, după care s-a împușcat în cap dintr-un pistol pe care îl deținea legal. În bilețel scrie doar atît: „Căsuță albă am cumpărat în 2017. Am fost investitor”. (Citiți aici mai multe despre „Casa albă” de la Valea Morilor și alte afaceri ale lui Luncașu.)

„Sunt trei versiuni, Poliția are o versiune, Procuratura are alta,” a declarat procurorul Ștefan Șaptefraț pentru ZdG, fără să zică ce e cu a treia. Un detaliu curios, care ar putea să nu aibă legătură cu omorul afaceristului, e că șoferul este tatăl tînărului care l-a omorît vara trecută pe fiul analistului Anatol Țăranu. Conflictul se iscase atunci la beție.

Drumuri recalculate

Banii alocați pentru Programul „Drumuri bune 2” vor fi recalculați și distribuiți localităților pe cap de locuitor, a declarat drumarul principal al țării, Gheorghe Curmei. Anul acesta, au fost bugetați 950 mln lei, iar din această sumă 280 mln sunt datorii pentru lucrări de anul trecut. În același timp, valoarea totală a programului DB2 e de 1,75 mlrd, iar diferența va fi soluționată fie prin identificarea unor noi surse, fie prin stoparea unor lucrări.

Față de drumurile reparate în cadrul primului program, Administrația de Stat a Drumurilor nu are obiecții față de calitate. „Unde au fost sesizate (probleme), antreprenorii le-au rezolvat din contul lor,” a spus Curmei.

Semestru bun

Băncile au avut un prim semestru bun în acest an, potrivit rapoartelor prezentate la BNM. Profitul băncilor a însumat 1,2 mlrd lei, majorîndu-se cu 30,8% față de perioada similară din 2018. Depozitele persoanelor fizice s-au majorat cu 2,8 mlrd lei, deși depozitele persoanelor juridice au scăzut cu 0.68 mlrd lei. Ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor s-a redus cu 4.1 p.p. față de acum un an, constituind 10,6%. Volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului semestru 2019 s-a majorat cu 22,9% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai mari creșteri au fost consemnate la creditele imobiliare și cele de consum.

Nu ne mai trageți pe dreapta

Ministrul de interne Andrei Năstase a dat ordin poliției de patrulare să iasă din tufișuri și să amplaseze unități de supraveghere a traficului doar în locuri vizibile. Totodată, polițiștii nu vor putea opri și verifica vehiculele în lipsa temeiurilor legale.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.