Dust is everywhere

S-a scandat „Jos mafia!”, „Jos votul mixt!”, „Năstase e primar!” și altele la un protest #ACUM în această dimineață, în timp ce Parlamentul se întrunea în ședință. La un moment dat, protestatarii au încercat să treacă de cordonul poliției, dar organizatorii le-au amintit de caracterul pașnic al manifestației. Protestatarii l-au așteptat pe Andrian Candu să iasă, însă speakerul a refuzat. Acesta a spus că mixtul oricum rămîne (în pofida uneia dintre cele trei revendicări) și le-a sugerat liderilor politici protestatari să nu piardă timpul și să caute candidați în circumscripții. Aici un reportaj+foto de la NewsMaker. Manifestanților li s-au alăturat mai tîrziu și cei de la OccupyGuguță, care au măturat în semn de protest.

Între timp, în fața sediului PDA, un grup de tineri sportivi au protestat cu lozinci „DA pentru Arena Chișinău!”, „NU pentru Năstase!”. Grupul a fost însoțit de vicepreședintele Comitetului Național Olimpic Nicolae Piatac. Șeful său, Nicolae Juravschi, e deputat PD.

Sub cușma lui Guguță

Apropo de Guguță, astăzi Consiliul Național al Monumentelor Istorice s-a întrunit să discute între altele cazul fostei cafenele/potențialului centru de afaceri din parcul Ștefan cel Mare. Membrii comunității OccupyGuguță nu au fost lăsați nici măcar să intre, în pofida făgăduielilor făcute de secretara Consiliului. Aparent a fost „indicație de sus” ca permisele să nu fie eliberate, scrie activistul Vitalie Sprînceană. Acesta spune că membrii Consiliului, inclusiv consilierul municipal Ion Ștefăniță, nu au vrut să-i ajute.

Pierduți pe drumuri bune

Guvernul încearcă să renegocieze sorocul unui împrumut avantajos cu BEI, luat pentru reabilitarea drumurilor. Asta după ce reparația mai multor drumuri importante, inclusiv R16 (Ungheni-Bălți) , M3 (Chișinău-Giurgiulești) și centura Comratului, a tot fost tergiversată, motiv din care nu s-au cheltuit la timp echivalentul a cam două kamazuri de bani (după faimoasa formula Chirtoacă). Mold-street titrează în acest context: „Moldova riscă să piardă o altă asistență de 100 de milioane de euro”, precizînd că R16 e gata în proporție de 25% (deși urma să fie dat în exploatare anul trecut), M3 se tot repară din 2012, iar centura Comrat se construiește de 5 ani doar pe hîrtie.

Între timp, azi la Guvern s-a raportat că programul „Drumuri bune pentru Moldova” se desfășoară în conformitate cu planul elaborat: 30% din volumul investițiilor sunt executate, 313 km de drum din cei 1200 planificați au fost reabilitați, iar pe alți 222 se lucrează.

Banii partidelor

NewsMaker a analizat rapoartele financiare semestriale depuse la CEC de 33 din cele 46 partide politice. Iată cîteva constatări: în primele șase luni ale anului, cele mai mari defalcări de la buget le-a primit PLDM - 4,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă mai mult de 90% din veniturile formațiunii (banii din buget se distribuie în funcție de scorul la ultimele parlamentare și locale); Partidul Șor e campion la donații primite - 7,9 milioane de lei; iar PDM a primit cele mai multe cotizații de partid - 11 milioane de lei. 13 partide nu au depus rapoarte, inclusiv PAS-ul Maiei Sandu și PPEM-ul lui Iurie Leancă. Alte constatări pot fi văzute aici (NM a făcut și carduri interactive faine).

Spune nu refuzului

Din 1 aprilie 2019 vom avea un nou Cod Administrativ, pentru care Parlamentul a votat azi în lectură finală. Acesta sistematizează reglementările administrative și de contencios administrativ într-un singur act, structurat pe 4 cărți, și clarifică etapele procedurii administrative, căile de atac și regimul juridic al actelor administrative. În premieră, va fi reglementat refuzul de a primi sau a examina o cerere, iar autoritățile publice vor fi obligate să întocmească dosar administrativ. De asemenea, se instituie posibilitatea încheierii contractului de împăcare între părți.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.