Canduși spre ieșire

Șase deputați – Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Grigore Repeșciuc și Corneliu Padnevici – au părăsit fracțiunea și Partidul Democrat, acuzînd conducerea formațiunii că ar negocia o coaliție cu socialiștii, fără a avea măcar curajul de a o recunoaște și fără a discuta cu alte partide. Noul grup parlamentar spune că va rămîne ferm pe poziții pro-europene și va vota în consecință. Candu a adăugat că în partid mai sunt colegi care se gîndesc să-l părăsească, dar ezită din cauza „șantajului și anumitor presiuni.”

Pavel Filip cu o jumătate de gură a regretat plecarea celor șase, iar cu altă jumătate a salutat-o: „decizia lor este una optimă, care va ajuta atât PDM, cât și acest grup de colegi să evolueze mai departe.” Negînd orice planuri de coaliție, Filip a mai spus că cei șase s-au supărat că nu se mai regăsesc în conducerea partidului și că plecarea lor e o consecință a „reformării” PDM (a se citi distanțării de Plahotniuc). Apropo de Plahotniuc, Candu a recunoscut că s-a sfătuit cu nașul înainte de a părăsi partidul, iar acesta ar fi răspuns în cheia „sunteți adulți, faceți ce vreți.”

Cu cei șase plecați, fracțiunea PDM a acceptat scuzele ministrului de externe Aureliu Ciocoi în legătură cu declarația despre armata rusă și conflictul transnistrean și a decis să nu susțină moțiunea împotriva lui.

Cartoful fierbinte

Oligarhul rus Andrei Goncearenko a anunțat că vrea să vîndă cele 95% din acțiunile companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, pe care le-a cumpărat doar cu 2 luni în urmă de la baronul Nat Rothschild. Goncearenko avea planuri grandioase pentru Aeroport, cîntărite la €200 mln. Dar acum statul a decis că Aeroportul Chișinău va fi fuziona cu Aeroportul Mărculești și întreprinderea Moldaeroservice, efectiv va fi creată o nouă entitate, așa că planurile lui Goncearenko „și-au pierdut relevanța.”

Cine plătește asta?

Premierul Ion Chicu vrea să taie 70 mln lei din finanțarea sistemului judecătoresc ca să compenseze bugetul de stat pentru ultimul caz de condamnare la CEDO. Curtea de la Strasbourg a găsit că foștii acționari ai complexului comercial „Gemenii” au fost desproprietăriți ilegal, din cauza unor decizii judecătorești dubioase, și le-a acordat despăgubiri totale de €3,6 mln. Chicu mai cere Procuraturii Generale să inițieze dosare penale împotriva judecătorilor care se fac vinovați de cazul Gemenii, dar și de alte cauze pierdute la CEDO. Totodată, Ministerului Justiției i s-a solicitat să publice un fel de panou al rușinii cu magistrații și funcționarii în cauză.

Pe de altă parte, Alexandru Tănase, fost ministru al justiției și ex-președinte CC, crede că tăierea finanțării e o idee proastă. Cel mai tare vor fi afectați angajații din sistem care într-adevăr depind de salariu, adică magistrații onești, grefierii, referenții și consultanții.

Ce (nu) s-a făcut timp de 5 ani

Procuratura Generală a prezentat comisiei parlamentare securitate un raport intermediar privind investigarea devalizării sistemului bancar. La 5 ani de la fraudă, nu s-a recuperat efectiv niciun leu din sumele furate. Eforturile de recuperare au vizat mai degrabă vînzarea activelor băncilor falimentate. PG gestionează în prezent 200 de dosare legate de fraudă. Sunt investigate cinci grupuri: Gacichevici, Plahotniuc, Platon, Șor și Filat. În raportul procuraturii nu figurează fostul premier Iurie Leancă, fostul vicepremier Andrian Candu sau fostul ministru al finanțelor Anatol Arapu, care au decis să astupe gaura cu bani din rezervele statului, ca apoi să se afle că frauda încă mai continua. Procurorii dau vina pe unii foști colegi pentru tărăgănarea intenționată a anchetei. E vizat în special șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Apropo de Morari, acesta a declarat că s-a întîlnit de două ori tete-a-tete cu Igor Dodon. La una din ele, președintele l-ar fi anunțat că Alexandr Stoianoglo va fi cel care va primi postul de procuror general. De asemenea, Dodon s-ar fi interesat de ce procurorii nu cercetează acuzațiile aduse împotriva lui Andrei Năstase, dar s-a abținut să întrebe despre dosarul privind finanțarea PSRM.

Platforma în ograda președintelui

PDA a hotărît să facă din două propuneri ale președintelui Dodon una bună: să redirecționeze profitul BNM nu pentru acoperirea fraudei bancare, ci pentru indexarea pensiilor de 2 ori pe an. Mai mult, Platforma propune ca la indexare să se aplice coeficientul ratei inflației anuale pentru anul precedent, nu pentru ultimele șase luni, cum propune guvernul. Asta, potrivit formațiunii, va ridica procentul indexării la 15%.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.